Monday 27 May 2013

Asam Pedas Melaka Terbaikkk


Assalamualaikum...

Kesempatan bercuti di Melaka baru-2 ini, akak tak lepaskan peluang mencari Asam Pedas yg terfemes di bandar Melaka ini, cari punya cari sampai pening kepala, mulut akak dah naik loya.. apa tidaknya, bandar melaka sekarang ni dah tak macam dulu , kebanyakan jalan dah jadi oneway , kalau sudah terlepas tu, alamak.. nak memusing balik tu bagai dikatalah... dah lah masa tu tengah lapaq gilaaa...
Akhirnya jumpalah jugak kedai tuuu... dekat dengan Balai Polis Bandar Hilir, tepi dengan jalan , kalau tak tengok betui2 memang tak perasan pun, pasai sekali tengok macam kedai cina pulak...

inilah kedainya..

dihidangkan dlm bentuk set..

nasi putih + telur asin

asam pedas ikan parang

sayur pak choi

telur dadar

utk hidangan sampingan beranika jenis kuih muih
macam2 ada..

ayam golek pun ada dijual



Resepi Asam Pedas Melaka Paling Sedap
sumber:http://cutimalaysia.my/asam-pedas-melaka

Bahan-bahan:

3 keping ikan tenggiri (ikan lain pon boleh)

Bahan kisar:-
3 biji bawang merah
10 biji cili kering - dikisar
1/2 inci halia
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1/4 sudu teh lada hitam
1/2 inci kunyit hidup
2 ulas bawang putih

Bahan tumis:-
1/2 bawang besar-hiris
1/4 sudu teh biji sawi
1/4 sudu teh halba
2 tangkai daun kari

air asam jawa secukupnya
air secukupnya
1 biji tomato
5 biji kacang bendi
1 serai-diketuk
1/2 bunga kantan atau daun kesum secukupnya
minyak masak
garam dan gula jika suka

Cara-cara:
  • ikan dicuci bersih dan dipotong kecil..
  • panaskan minyak dlm periuk, tumiskan bahan2 penumis tadi sehingga wangi..
  • masukkan bahan2 kisar dan serai , kacau2 sebentar sehingga garing dan pecah minyaknya..boleh ditambah sedikit air..
  • masukkan air asam jawa dan air secukupnya, biarkan mendidih sebentar... kuah tu jgnlah terlalu pekat dan terlalu cair, sedang2 aja..
  • masukkan ikan, bunga kantan, daun kesum,bendi dan tomato..
  • perasa dgn garam dan gula secukupnya...

Tuesday 21 May 2013

Kambing Masak Korma - Resepi Chef Sabri


Resepi masak korma dari Chef Sabri ini memang sedap sangat, apatah lagi kalau masakan ini  menggunakan daging kambing, akak dah cuba sebelum ini memasak dengan daging lembu dan ayam tapi rasanya sedap tu pada daging kambing lagi dan satu lagi gulai korma ini harus di masak sedikit pekat...
Penambahan kas-kas dlm masakan ini akan memberi sedikit kelainan pada rasanya tapi jangan terlalu banyak cukup hanya sesudu kalau terlebih nanti gulai akan terasa pahit dan penambahan gajus pulak untuk memberi kepekatan pada kuah korma tersebut..

DAGING MASAK KORMAH
PENYEDIAAN: 150 ORANG
MASA: 2 JAM

18 kg Daging Lembu( 1kg di potong 10)
1 LIT Minyak Masak
1 cawan Bawang merah - di cincang
1/2 cawan Halia - di potong mayang
1/2 cawan Bawang putih
3 helai Daun Pandan
200g Daun ketumbar
100g Daun pudina
15 biji Cili hijau
3 kg Serbuk rempah kurma
1kg Serbuk rempak kari daging
250g Serbuk jintan manis
250g Serbuk ketumbar
1 lit Kicap Manis
100g Gula melaka
15 biji Air limau nipis
4 lit Air
5 tin Susu cair
20g Kulit Kayu Manis
10g Buah pelaga
20g Bunga Lawang.
5 g Bunga cengkih
10 kg Ubi kentang - di potong wedges
3 kg Tomato - di potong wedges
1 cawan Garam kasar secukup rasa
4 sdm Serbuk perasa
1 cwn Bawang goreng

* akak guna santan dan yogurt
* akak tambah kas-kas
*akak tambah gajus kisar

Cara:
1. Panaskan periuk masukan minyak, bawang putih, halia, bawang merah, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga,kulit kayu manis dan kacau hingga naik bau.
2. Masukkan daun pandan, daun pudina, cili hijau, daun ketumbar kacau lagi selama 5 minit kemudian masukkan daging dan selama 20 minit dan tutup tudung periuk.
3. Biar daging hingga hampir empuk, kemudian masukkan serbuk rempah ratus dan kacau hingga rata selama 10 minit, kemudian masukkan air sedikit demi sedikit.
4. Masukan ubi kentang, kacau dan biar ia renih selama 2 jam hingga daging empuk.
5. Masukan kicap, air limau nipis, susu cair dan kacau hingga rata.
6. Akhir sekali masukan bahan perasa, bawang goreng dan tomato di potong wedges.



Wednesday 8 May 2013

Puding Koktail


Alahai... buat puding la pulak, senang saja hendak buat puding ni, budak tadika pun boleh buatkannn...hihihi tapi kalau mood malass sudah datang tuu, orang kedah kata seduit xguna !!!
Kes malas nak update punyai pasai la ni,.pic bulan Feb. ini dah bulan Mei baru nak masuk N3..huhuhuhu rajinlah sangatkannn...

Puding Koktail 
Oleh: Naimah Md Ludin  (BUKU RESEPI)

Bahan-Bahan
1 paket serbuk jelly (250g)
1 liter air
1 cawan susu cair
1 tin buah koktail

cara penyediaan
1)didihkan 1 liter air dalam periuk.
2)bila air dah mendidih masukkan serbuk jelly
3) kacau sebati hingga serbuk jelly larut.
4)padamkan api dan tuangkan susu cair.kacau sebati dan masukkan buah koktail.
5)tuangkan adunan ke dalam acuan.
6)sejukkan dalam peti ais


Thursday 2 May 2013

Ikan Siakap Kukus Halia

Assalamualaikum..

Resepi sudah lama akak simpan dlm draf, sampai akak terlupa siapa yang empunya  resepi asal yg sedap ini ..akak minta maaf banyak2 yer... resepi ini mudah sangatkan, main campak2 jer tapi bila dah jadi sedap sangat..dalam resepi ini akak tambah air lebih  biar sedikit berkuah..

RESEPI IKAN SIAKAP KUKUS HALIA

1 ekor Ikan Siakap - di bersih
2 sudu makan Halia - di hiris halus
1 sudu makan Bawang merah - di hiris halus
1 sudu kecil Bawang putih - di hiris halus
4 biji Cili Padi - di titik
1 sudu makan Daun ketumbar
2 sudu makan Lobak merah - di hiris halus
2 sudu makan Cendawan shitake - di hiris halus
1 biji Air limau nipis
2 sudu besar Sos Tiram
1 sudu besar Kicap Cair
1 sudu kecil Gula
4 sudu makan Air
* akak tambah 1 keping tauhu- dipotong 4
* akak guna cendawan biasa 

Cara:
1. Bersihkan ikan dan letak ikan di atas pingan bujur.
2. Masukan semua bahan lain mangkuk dan gaul hingga rata.
3. Tuang di atas permukaan ikan dan kukus selama 20-25 minit.
4. Siap untuk di hidang hias dengan daun bawang dan cili merah.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...