Thursday 2 May 2013

Ikan Siakap Kukus Halia

Assalamualaikum..

Resepi sudah lama akak simpan dlm draf, sampai akak terlupa siapa yang empunya  resepi asal yg sedap ini ..akak minta maaf banyak2 yer... resepi ini mudah sangatkan, main campak2 jer tapi bila dah jadi sedap sangat..dalam resepi ini akak tambah air lebih  biar sedikit berkuah..

RESEPI IKAN SIAKAP KUKUS HALIA

1 ekor Ikan Siakap - di bersih
2 sudu makan Halia - di hiris halus
1 sudu makan Bawang merah - di hiris halus
1 sudu kecil Bawang putih - di hiris halus
4 biji Cili Padi - di titik
1 sudu makan Daun ketumbar
2 sudu makan Lobak merah - di hiris halus
2 sudu makan Cendawan shitake - di hiris halus
1 biji Air limau nipis
2 sudu besar Sos Tiram
1 sudu besar Kicap Cair
1 sudu kecil Gula
4 sudu makan Air
* akak tambah 1 keping tauhu- dipotong 4
* akak guna cendawan biasa 

Cara:
1. Bersihkan ikan dan letak ikan di atas pingan bujur.
2. Masukan semua bahan lain mangkuk dan gaul hingga rata.
3. Tuang di atas permukaan ikan dan kukus selama 20-25 minit.
4. Siap untuk di hidang hias dengan daun bawang dan cili merah.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...