Sunday, 21 October 2012

Butter Cake



Teruja tengok kek butter dlm blog kak Azie Kitchen, terus semangat berkobar2 hendak buat jugak2... sampai je kat rumah terus kedapur  cari barang , mujurlah ada lagi butter dgn tepung kek  yg tak habis buat biskut raya hari tu, legaaa...
Budak2 ni pun bersemangat  jugak nak menolong, maklumlah dah lama jugak mama depa tak buat kek,  semuanya dok menunggu kat dapur jer... tunggu kek masak...cian anak aku..
Bila kek dh siap, terus jer potong.. tak tunggu2 lagi..panas pun panas lah... mak ooii gebunya kek ni.. memang sedap sangat, terima kasih banyak2lah kepada tuan punya resepi ni...
jom layan resepi ni...

Resepi Butter Cake
Sumber: Azie Kitchen

250g pure butter (saya guna jenama Anchor)
250g tepung naik sendiri
180g gula kastor
4 biji telur
1/2 cawan susu segar

Cara cara:
1. Panaskan oven dalam 20 atau 30 minit.
2. Pukul butter dan gula hingga kembang, gebu dan bertukar warna menjadi putih (low speed kemudian sederhana kemudian high speed)
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji di selang seli dgn tepung
4. Masukkan susu segar dan pukul lagi sampai sebati.
5. Masukkan dalam loyang dan bakar suhu 180 selama 40 minit.

No comments:

Post a Comment