Sunday, 14 October 2012

KARI AYAM MAMI TANJUNG




Salam... Hari ni akak nak masak gulai ayam style mamaklah,  pasainya nak lawan dengan tosei yg dh siap ni..aduhhh sedap bangat... apa yg specialnya gulai mamak ni depa tak pakai santan tau.. biasanya mamak ni masak  guna yogurt @ air asam jawa saja..  jadi gulai depa ni tak cepat basi.. jika dibanding dgn penggunaan santan... Akak dapat resepi ni pun dari sorang mami tanjung tu , nama dia pun akak dah lupa,  masa tu akak dok berniaga kat sana dulu...
Jom kita layan resepi ni....

RESEPI KARI AYAM MAMI TANJUNG
  • Bahan-bahan:-
  • 1 ekor ayam - potong 16
  • 5 ulas bawang merah - utk tumis
  • 3 ulas bwg putih - utk tumis
  • 3 labu bwg besar - hiris halus
  • rempah tumis 4 beradik - utk tumis
  • ( k.kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang)
  • 2 helai daun kari
  • 3 biji tomato - hiris halus
  • 2 inci halia - dikisar
  • 1 labu bwg besar - kisar
  • 2 ulas bwg putih - kisar
  • 1 sb jintas manis - tumbuk
  • 1 sb lada hitam - tumbuk
  • 4 sb rempah kari daging
  • 1 sb rempah kurma
  • 1 sb cili serbuk
  • 1 sb kunyit serbuk
  • 1 botol yogurt perisa asli
  • 2 bj cili hijau besar - di patah2
  • 2 cwn air
  • garam/gula
cara-cara:-
  1. panaskan minyak, tumis rempah 4 beradik , bwg merah,bwg putih, bwg besar sehingga kuning.
  2. masukkan bahan kisar, daun kari dan bahan tumbuk tadi, kacau  sebati.
  3. masukkan semua jenis rempah2 tadi, kunyit , kacau lagi.. tambah sedikit air , masak hingga  pecah minyak.
  4. masuk tomato masak hingga tomato sedikit hancur.
  5. baru masukkan ayam.. masak sehingga ayam tu kecut sedikit baru masukkan air, masak lagi hingga kuah mendidih baru masukkan yogurt..
  6. masak lagi hingga kuah tu nampak berminyak last masukkan cili hijau yg dipatah tadi ..ok..siap..
Kari ni sedap dimakan dgn tosei, roti canai, capati, roti jala dan nasi jugak.. selamat mencuba...


No comments:

Post a Comment