Tuesday, 9 October 2012

Nasi Kerabu Kelantan





Sumber: Intai Dapur
RESEPI NASI KERABU

Bhn2 nasi:

Beras 1 kg- basuh dan toskan
Air secukupnya
Pewarna biru / air perahan bunga telang
Daun pandan - 2 helai
Serai - 1 btg
Daun limau purut - 2 helai

- masukkan semua bhn ke dlm periuk dan masak seperti nasi biasa.

Bhn2 sambal kelapa:

3 ekor ikan kembong kecil (kalau besar blh guna 2 ekor jer)- bersihkan dan rebus dgn garam dan asam keping.- ambil isinya shj
1 biji kelapa putih - grg hingga kuning (jgn sampai hitam nnt pahit pulak )
4 biji bwg merah*
1 inci halia *
1 btg serai (besar) *
Garam, gula / nise dan serbuk perasa secukupnya.

- tumbuk bhn2 bertanda * hingga lumat.
- masukkan garam, gula dan serbuk perasa.
- tumbuk hingga sebati dan masukkan isi ikan rebus.
- tumbuk lagi hingga betul2 lumat dan sebati semuanya,bubuh dlm mangkuk besar.
- tumbuk sdkt kelapa grg td biar halus ( kalau xnak tumbuk pun xpe ).
- masukkan kelapa grg td ke dlm bhn2 tumbuk dan gaul hingga betul2 sebati...
- siap dihidang bersama nasi kerabu , nasi dagang atau nasi impit...
# terpulang nk letak gula / nise...kalau letak nise kaler dia akan kecoklatan sikit..Liza campur dua2 #

Bhn2 budu:

1 senduk budu
2 senduk air
1 keping nise / gula melaka
Sdkt ajinomoto
1/2 inci halia
Daun limau purut - 1 helai

- masak semua di atas api hingga mendidih. sejukkan...

Bhn2 sambal / air lada:

Segenggam cili api @ lebih - terpulang
2 s/b cuka
1 cawan air
Garam dan gula secukup rasa

- mesin halus semua bhn di atas dan sedia digunakan.
- air lada ni biasanya sdkt cair utk mkn dgn nasi kerabu biru

Bhn2 sampingan nasi kerabu:

Kcg pjg - hiris halus
Bunga kantan - hiris halus
Timun - hiris nipis memanjang
Kobis - hiris nipis
Tauge
Telur masin
Keropok grg
Lauk2 kegemaran -kali ni Liza mkn dgn ayam percik



No comments:

Post a Comment