Saturday, 10 November 2012

Gulai Itik Masak Pekat



Salam pagi minggu dan selamat bercuti panjang utk semua pelajar dan guru-guru, syoknya bila tiba musim cuti sekolahkann.. mulalah kepala otok dok pikiq nak bawa anak2 pi berjalan dan makan angin,  bila lagi ..cuba siapkan pulusnya byk2 ..huhuhu.. 
time cuti sekolah ni jugak maka bermulalah majlis kenduri khawin sana sini, jenuh atur rumahlah kita, kadang2 satu hari tu mau sampai 3,4 buah rumah nk kena pi, almaklumlah masa nilah nak ziarah dan jumpa kawan2 pun kannn....



hari ni akak nak masak kari itik la pulak..itik ni akak beli kat  kawan , dia jual 1 ekor rm 15.00 jer, murahkann.. pasai murah akak beli 3 ekor, kes tamak dah mai dah tuu ...itik ni akak nak masak gulai dgn ubi kentang, masak bagi pekat, biar sampai melekat....
kalau nak masak itik ni nak kena pandai, kalau tidak nanti ada bau sedikit hanyir..so basuh tu kena betoi2 bersih, rendam dlm tepung gandum jap.. utk buangkan lendir2 yg tak perlu.. nak lagi bersih cuci dgn air limau nipis sekali..insyaallah.. 

akak masak dlm pressure cooker ni..mudah dan cepat...


Resepi Gulai Itik


Bahan-bahan:-
  • 1 ekor itik- dipotong kecil
  • rempah tumis 4 sekawan (k.k.manis, cengkih, b.lawang, buah pelaga..)
  • 2 paket rempah kari daging
  • 1 sb rempah kurma
  • 3 sb cili kisar
  • 1 sb kunyit serbuk
  • 1 sb jintan manis- tumbuk
  • 1 sb ketumbar- tumbuk
  • 1 sb lada hitam- tumbuk
  • 5 bj bwg merah- kisar
  • 3 bi bwg putih - kisar
  • 1 tangkai daun kari
  •  3 btg serai - tumbuk dan kisar
  • 2 inci lengkuas -tumbuk dan kisar
  • 3 inci halia- tumbuk dan kisar
  • 2 bj bwg besar- kisar
  • santan pekat
  • 3 sb kerisik
  • garam dan gula..

cara-cara:-
  1. panaskan minyak, tumis rempah 4 sekawan, bahan2 kisar tadi dan daun kari..
  2. tumis sampai wangi, masukkan cili kisar, rempah daging, rempah kurma, kunyit serbuk, lada hitam dan sedikit air,kacau hingga pecah minyak...
  3. pastu masukkan daging itik, masak hingga daging agak2 empuk, tambah sedikit air jika perlu..




  1. bila daging itik dah empuk baru masukkan santan dan kerisik, masak sampai pekat..
  2. perasa dgn garam dan gula..

* nota.. daging itik ni biasanya
  agak liat sedikit so memasaknya 
  mengambil masa yg agak lama 
  jugak....

  selamat mencuba...

1 comment: