Saturday, 15 December 2012

Ikan Talapia Masak Lemak Tempoyak dgn Petai


Ikan talapia ni akak beli kat pasar malam Tmn Arkid, sekilo RM 8.00  dapatlah 2 ekor.. dlm perancangan tu  nak buat masak lemak tempoyak, pasai tempoyak kat dalam peti ais tu masih banyak lagi... jalan2 lagi nampak pak cik tua jual petai, akak memang tak tahan tengok petai nii.. rasa macam rugi kalau tak beli...akak beli 5 papan rm 4.00, dah cukuplah tu buat apa byk2kann...




Hari tu semasa akak balik Seremban, akak sempat singgah kat Restoran Tilapia Market ni kat belakang Columbia Hospital, kami  makan tengah hari kat situ, sedap jugak masakan depa,   yg akak paling suka tu laa Ikan Talapia Masak lemak tempoyak.. disebabkan tak puas makan kat situ, kat sini akak masak sendiri..huhuhu









Resepi ikan Talapia Masak Lemak Tempoyak Dgn Petai

Bahan-bahan:-
  •  2 ekor ikan talapia
  • 1 genggam cili padi
  • 3 btg serai- diketuk
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 sk kunyit serbuk
  • 3 sb tempoyak baru
  • daun kunyit
  • santan cair
  • santan pekat
  • 2 keping asam gelugur
cara-cara:-
  1. ikan dibersihkan dgn air limau nipis dan garam utk mengurangkan bau hanyir..
  2. cili padi dan kunyit hidup ditumbuk halus.
  3. sediakan periuk, masukkan santan cair, bahan tumbuk ,serai, asam dan kunyit serbuk, masak sehingga mendidih..
  4. masukkan tempoyak yg telah dicair dan sedikit air utk mengelak dari berketul.
  5. masukkan santan pekat..
  6. last masukkan ikan , masak hingga mendidih pastu letakkan daun kunyit...

No comments:

Post a Comment