Saturday, 1 December 2012

Nasi Dagang Kelantan & Gulai Ikan Tongkol




Sapa kata org kedah tak pandai buat nasi dagang .. taraa.. nikan dah jadi..jadi cara akak lee.. akak bukan org kelantan.. org terangganu pun bukan.. tapi akak suka sangat makan nasi dagang ni..tak banyak kat sini org menjual nasi dagang ni.. adala satu restoran tu  kat Pasar Besar Sg Petani .. akak suka makan nasi dagang dia, tapi... tulakan kalau seselalu makan masakan dia punya , terasa jemu la pulakk..



hari ni akak masak nasi dagang kelantan dgn gulai ikan tongkol pun cara kelantan jugak .. makan dengan acar timun sedapp.. budak2 dgn en.suami kat rumah ni tak berapa suka sangat makan  nasi ni, mungkin sebab depa jarang2 makan.. tapi takpa akak boleh habiskan semuanya...hehehe

...Resepi Nasi Dagang...

sumber: My Resepi-Awin Afrina

Untuk nasi dagang: 
1 kg beras nasi dagang-dibersihkan dan direndam selama 2 jam
2 cawan santan cair *
1 cawan pati santan *
1 sudu teh halba
7 biji bawang merah-dihiris
2 cm halia-dihiris
3 sudu teh gula
1 sudu teh garam
*Santan mengikut jenis beras.Kalau perlu,tambahkan sikit santan mengikut kesesuaian.

Cara-cara:-


Untuk nasi-Panaskan air dlm periuk kukus hingga mendidih.Masukkan beras dan kukus selama setengah jam.
Angkat nasi,masukkan 2 cawan santan cair dan gaul hingga sebati.Kukus semula selama setengah jam lagi.
Angkat nasi sekali lagi dan masukkan pati santan,halba,bawang,halia,garam dan gula.Gaul sebati.
Kukus semula selama 20 minit atau hingga nasi masak.




...Resepi Gulai Ikan Tongkol...

Bahan untuk gulai ikan tongkol:
3 cawan santan sederhana pekat
2 keping asam gelugur
1/2 ikan tongkol-dibersihkan dan dipotong ikut suka
1 biji cili hijau
garam secukup rasa
10 biji bawang merah *
2 cm kunyit hidup *
4 cm lengkuas *
6 tangkai cili kering *
Bahan bertanda * dikisar halus


Cara-cara:-

Untuk lauknya-Panaskan santan dlm periuk.Setelah mendidih,masukkan bahan kisar.Biar mendidih sekali lagi.
Masukkan asam gelugur dan garam secukup rasa.
Akhir sekali masukkan ikan tongkol dan cili hijau.Biar hingga ikan betul2 masak.
Angkat dan hidangkan bersama nasi dagang.











No comments:

Post a Comment