Tuesday, 15 January 2013

Lasagna


Assalamualaikum...

Menu utk dinner malam ni, Lasagna ...emmpp hari ni rajin terlebih, lagipun stok barang2 memang dah ada dlm peti ais tuu, dari hari ke hari dok ingat nak buat benda ni, tapi bila mood malas dok mai tu, apa pun tak jadii...
Entah macam mana tadi , rajin dok mengintai dlm rumah orang ternampak la resepi Lasagna ni, teliuq tengok sedappnya... 
ok..semua barang dah ada,  jom kita masak, mula2 masak sos merah dulu, cara masak sos ni macam kita masak sos spaghetti  cuma kena pekat sikit, pastu sos putih pulak,  lasagna pulak nak kena rebus dulu kemudian kena asingkan kalau tidak dia melekat-lekat dan mudah terkoyak kalau kita tarikk... byknya kerja tapi takpa , nanti hasilnya berbaloikan......



Taraaa...dah siap, rezeki malam ni..alhamdulilah...




Sumber: http://kasehnazlieza.blogspot.com/2010/08/resepi-lasagna.html

Lasagna

Bahan-bahan:-

Kepingan lasagna
Keju parut - kita guna cheddar

Sos Merah

Daging cincang - kita guna daging burger je
Tomato puri - takde leh ganti ngan sos tomato
Sos cili
Bawang besar - dipotong dadu
Bawang putih - dicincang
Tomato buah - potong kecil
Karet - potong dadu ( opt. ikut le sayur apa nak letak - kacang pea, cendawan butang etc.)
Serbuk lada hitam
Sedikit garam
Minyak zaitun utk menumis - guna minyak biasapun takpe

1. Tumis bawang hingga agak layu, masukkan daging cincang
2. Bila daging agak masak, masukkan tomato puri dan sos cili, kacau sebentar
3. Masukkan sayur yg disukai dan potongan buah tomato
4. Perasakan dgn sedikit garam dan serbuk lada hitam...angkat, ketepikan



Sos Putih

Butter
Tepung Gandum - bancuh dgn sedikit air
Susu segar
Four Cheese Pasta Sauce -takde leh guna cream mushroom pasta sauce/mushroom cream soup
Garam
Serbuk lada hitam

1. Panaskan butter hingga cair, masukkan bancuhan tepung gandum, kacau dan pastikan tepung tidak bergentel
2. Masukkan susu segar, kacau sebati
3. Masukkan pula four cheese pasta sauce dan biarkan seketika
4. Sebelum diangkat perasakan dgn sedikit garam dan serbuk lada hitam

Penyediaan Lasagna

1. Griskan loyang pembakar dgn sedikit butter
2. Lapiskan kepingan lasagna pada dasar loyang
3. Letakkan sos merah diatas lasagna
4. Kemudian lapiskan pula dgn sos putih, taburkan sedikit keju parut
5. Ulang proses 2 - 4, lapisan terakhir diakhiri dgn sos putih dan taburan parutan keju yg banyak ( kita buat 3 lapisan lasagna )
6. Bakar dlm oven 180 C selama 40 minit ( ini ikut oven masing2 ye..) Pastikan kepingan lasagna lembut, jika masih kurang lembut boleh tambah masa pembakaran

p/s : Seelok-eloknya rendam kepingan lasagna dlm air panas 15-30 minit gitu, baru best w/p kat kotak tulis tak perlu rendam lasagna tsb




No comments:

Post a Comment