Monday, 18 February 2013

Lokan Masak Kicap Berempah


Assalamualaikum

 Lokan adalah sejenis siput laut bercangkerang dan mempunyai rasa manis seakan-akan kerang, yang banyak terdapat dikawasan yang berlumpur di pinggir laut. Namun kerja mencari lokan bukanlah sesuatu yang mudah, kadang-kala si pencari terpaksa berjemur di bawah terik matahari selain perlu mengharungi lumpur yang boleh mencecah hingga paras pinggang. Daya ketahanan lokan yang boleh hidup lama meskipun tidak berada di dalam air membuatkannya sentiasa segar.


Resepi Lokan Masak Kicap Berempah

Bahan-bahan:-
3 kilo lokan
1 inci kuli kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1/2 sb jintan manis
1/2 sb jintan putih
3 ulas bwg merah
3 ulaas bwg putih
1 inci halia
 5 bj cili padi
1 sb rempah kurma
1 sb cili kisar
sos tiram
kicap manis
3 bji ubi kentang



Cara-cara:-

1.  bersihkan lokan dgn berus utk menghilangkn kotoran yg melekat pada kulitnya.

2.  Rebuskan lokan dlm air mendidih..




3.  kemudian asingkan isinya dan buang air rebusannya..

4.  Panaskan minyak dlm kuali, tumiskan kulit kayu manis dan bunga lawang.

5.  kemudian masukkan jintan manis, jintan putih , halia, bwg merah dan bwg putih yg ditumbuk halus terlebih dahulu, kacau hingga wangi...

5.  masukkan rempah kurma, cili kisar , biarkan sekejab hingga pecah minyaknya, kemudian  masukkan sos tiram dan kicap manis 
6.  masukkan ubi kentang yg dipotong empat dan sedikit air masak hingga ubi kentang empuk..

7.  masukkan isi  lokan tadi, cili padi yg dibelah dua, perasa dgn gula dan garam.




No comments:

Post a Comment