Thursday, 7 February 2013

Nasi Lemak Special


Assalamualaikum...

Salam pagi jumaat yg mulia, semoga kita mendapat berkat dipagi yg ceria ini....pagi ini akak  bangun awal pasai sat lagi pukul 8 pagi ini akak nak kena pergi dengar kursus haji dan umrah dekat kampung akak ni, jadi akak terpaksa sedia sarapan pagi dulu kat anak2 ni sebelum depa bangun sat lagi...
Rendang daging akak dah masak terlebih dulu semalam, tinggal pagi ni saja masak nasi dgn buat sambal tumis...dlm nasi lemak kali ni akak ada taruh sedikit daun salam, mak oii sedap pulak rasanya, ada rasa satu kelainan ,  rasa macam sedikit lemak dan nasi jadi wangi pulak tuu.....


Resepi Nasi Lemak Daun Salam

Bahan-bahan:

5 pot beras brasmati
8 pot santan 
2 daun pandan-disimpul
3 helai daun salam
2 inci halia-diketuk
3 btg serai-diketuk
1/2 sk halba
garam/gula

cara-cara:
1.  masukkkan semua bahan kedlm periuk kecuali beras dan masak hingga santan mendidih dgn mengguna api sedehana..
2.  bila santan sudah mendidih masukkan beras dan tutup tudung periuk, masak dgn mengguna api pelahan hingga nasi masak.
3.  dan boleh pindahkan kedlm rice cooker..



Rendang Daging Minang

1 kilo daging
1/2 kilo santan pekat
rempah 4 beradik
5 ulas bwg merah
5 ulas bwg putih
1/2 cwn kerisik
5 btg serai *
1 ketul halia *
2 inci lengkuas *
3 bj bwg besar*
15 cili kering kisar *
10 bj cili padi *
2 helai daun kunyit
5 helai daun limau purut
garam/gula

semua bahan yg *  ditumbuk kasar terlebih dahulu pastu baru dimesin halus...

Cara-cara:
1.  sediakan periuk, masak santan terlebih dahulu hingga pecah minyaknya..ketepikan..
2.  sediakan kuali, panaskan minyak, tumis rempah 4 beradik, bawang merah dan bawang merah hingga kekuningan.
3.  masukkan bahan yg dikisar halus tadi, kacau hingga pecah minyaknya..
4. masukkan daging, kacau rata hingga daging empuk, baru masukkan santan yg telah dimasak tadi dan juga kerisik..
5.  perasa dgn gula dan garam, akhir sekali barulah  masukkan daun kunyit dan daun limau purut yg telah dihiris halus, masak hingga kuah pekat dan pecah minyaknya...


No comments:

Post a Comment