Assalamualaikum..
Sarapan untuk pagi ni, sedap jugak..kebetulan masih banyak sisa kuah spagetti hari tu dalam peti ais, hendak dibuang sayang, jadi pakai la apa yang ada, yang specialnya macaroni ini tidak menggunakan telur..mula tu rasa cam pelik, tapi bila dah jadi sedap sangat, budak2 kat dlm rumah ni pun sukaa..
Macaroni Bakar ala Lasagna
sumber:http://norkhamsiah.blogspot.(Cooking Time)
Bahan A:
Makaroni 500gm
Cheese Mozarella 250gm
Bahan B:
Sos Daging
500 gm daging kisar
1 tin cendawan butang
2-3 tin sos spaghetti Prego (Campbells)
2 labu bawang besar holland ( dadu)
4 ulas bawang putih (cincang)
8 ulas lada merah Thai
2 sb minyak masak
garam
Bahan C:
Sos Cheese
250 gm cheese Cheddar
600ml susu segar
3 sb tpung gandum
4 sb butter
4 sb lada hitam cincang
Langkah-langkah membuat :
Rebus makaroni dengan sedikit minyak hingga empuk. Angkat dan toskan.
Sediakan sos daging. Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan besar hingga wangi.
Masukkan sos Preggo dan air. Kalau 3 tin sos , airnya pun 3 tin. Kacau sebati.
Masukkan daging kisar dan masakkan hingga pekat.
Masukkan cendawan, garam dan masakkan lagi hingga pekat. Padamkan api.
Masukkan makaroni tadi dan gaul hingga rata.
Sediakan sos Cheese. Panaskan butter hingga cair. Masukkan tepung dan kacau hingga tepung tidak bergentel.
Masukkan cheese dan kacau hingga likat. Jangan bagi hangus. Kecilkan api.
Masukkan susu segar dan tambah air 300 ml.
Masakkan hingga pekat dan berkilat.
Masukkan lada hitam. Tutup api.
Makaroni yang telah digaul dengan sos daging tadi dimasukkan kedalam caserol dan lapiskan dengan sos cheese. Mulakan dengan makaroni dan sos cheese. Ulang balik . Pastikan lapisan atas ialah sos cheese.
Parut keju mozarella menutupi permukaan sos cheese. Tabur serbuk basil .
Bakar dengan suhu 180 selama 45 -50 minutes.
Bakar sehingga nampak sos cheese menggelegak dan permukaannya merah.
Hidangkan dengan sos chili.
Wow! Teruja bila dikatakan sedap... boleh cuba resepi ini nanti. Tq for sharing.
ReplyDeletesedap kak, trylah,..
ReplyDelete