Wednesday, 10 October 2012

Nasi Bukhari + Kambing Masak Bahmia


Resepi Nasi Bukhari...

  • 3 pot air ..lebih sedikit takpa..
  • 3 pot beras Brasmati
  • daun pandan - utk menumis..
  • minyak sapi + planta
  • halia + bwg merah+ bwg putih- utk tumis..
  • rempah tumis 4 sekawan..
  • 3 bj bwg besar- hiris kasar
  • 3 bj tomato - hiris kasar
  • 2 sb rempah bukhari @ briyani
  • 1/2 cwn susu cair
  • sedikit gajus panggang
  • sedikit daun ketumbar + daun pudina
  • garam / gula..
cara-cara:-

  1. panas minyak..masuk daun pandan+ rempah tumis 4 sekawan..bawang merah+ bwg putih..tumis sampai kuning dan wangi..
  2. masukkan rempah bukhari + sedikit air..masak sampai pecah minyak..
  3. masuk tomato..masak sampai sedikit hancur..
  4. masuk beras..kacau2 sedikit..baru msk air..
  5. biar sampai mendidih..baru msk susu cair, gula+garam..
  6. last mmsk daun ketumbar dan gajus ..
  7. masak seperti nasi biasa ..bila dah agak2 kering boleh pindah dlm rice cooker...


Kambing Masak Bahmia..

 Bahan-bahannya:-


1 kilo - daging batang pinang
10 biji kacang bendi.
3 paket- rempah kari babas
3 senduk sos tomato..
rempah menumis...4beradik
daun kari
*bahan utk menumis dan utk perap daging..
halia *
bawang putih*
bawang merah*
3 bj tomato-potong kasar
3 bj bawang besar- potong kasar
santan pekat @ Yogart asli..
garam..gula..pak aji..

cara:-
1. daging diperap terlebih dulu..dan goreng sekejap jer dan angkat..
2. goreng bendi dan angkat.
3. panas minyak dan tumis bahan rempah tadi.dan daun kari.dan juga bawang2 tagi termasuk bawang besar..
4. masuk rempah kari..biar sampai pecah minyak..
5. masukkan daging ..buah tomato..tutup periuk ..masak sampai daging empuk..
6. bila daging dah empuk baru masuk sos tomato, santan @ yogart..
7.masak sampai kuah agak-2 pekat... perisakan garam dan gula ...baru masukkan bendi tadi.
.ok siap...sedap makan dgn roti jugak.

No comments:

Post a Comment