Tuesday, 21 May 2013

Kambing Masak Korma - Resepi Chef Sabri


Resepi masak korma dari Chef Sabri ini memang sedap sangat, apatah lagi kalau masakan ini  menggunakan daging kambing, akak dah cuba sebelum ini memasak dengan daging lembu dan ayam tapi rasanya sedap tu pada daging kambing lagi dan satu lagi gulai korma ini harus di masak sedikit pekat...
Penambahan kas-kas dlm masakan ini akan memberi sedikit kelainan pada rasanya tapi jangan terlalu banyak cukup hanya sesudu kalau terlebih nanti gulai akan terasa pahit dan penambahan gajus pulak untuk memberi kepekatan pada kuah korma tersebut..

DAGING MASAK KORMAH
PENYEDIAAN: 150 ORANG
MASA: 2 JAM

18 kg Daging Lembu( 1kg di potong 10)
1 LIT Minyak Masak
1 cawan Bawang merah - di cincang
1/2 cawan Halia - di potong mayang
1/2 cawan Bawang putih
3 helai Daun Pandan
200g Daun ketumbar
100g Daun pudina
15 biji Cili hijau
3 kg Serbuk rempah kurma
1kg Serbuk rempak kari daging
250g Serbuk jintan manis
250g Serbuk ketumbar
1 lit Kicap Manis
100g Gula melaka
15 biji Air limau nipis
4 lit Air
5 tin Susu cair
20g Kulit Kayu Manis
10g Buah pelaga
20g Bunga Lawang.
5 g Bunga cengkih
10 kg Ubi kentang - di potong wedges
3 kg Tomato - di potong wedges
1 cawan Garam kasar secukup rasa
4 sdm Serbuk perasa
1 cwn Bawang goreng

* akak guna santan dan yogurt
* akak tambah kas-kas
*akak tambah gajus kisar

Cara:
1. Panaskan periuk masukan minyak, bawang putih, halia, bawang merah, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga,kulit kayu manis dan kacau hingga naik bau.
2. Masukkan daun pandan, daun pudina, cili hijau, daun ketumbar kacau lagi selama 5 minit kemudian masukkan daging dan selama 20 minit dan tutup tudung periuk.
3. Biar daging hingga hampir empuk, kemudian masukkan serbuk rempah ratus dan kacau hingga rata selama 10 minit, kemudian masukkan air sedikit demi sedikit.
4. Masukan ubi kentang, kacau dan biar ia renih selama 2 jam hingga daging empuk.
5. Masukan kicap, air limau nipis, susu cair dan kacau hingga rata.
6. Akhir sekali masukan bahan perasa, bawang goreng dan tomato di potong wedges.



1 comment: