Monday, 21 January 2013

Sambal Tumis Ikan Bilis dgn Terung Belanda


Assalamualaikum...

Hari ini akak nak buat sambal tumis terung pipit ni hahh.. dulu masa muda2 akak tak pandai makan terung ni, rasa macam pahit pun ada, tak boleh nak telan pun, tapi mai tua2 skrg macam ni semuanya boleh telan belaka..hehehe
Terung akak ambil kat kampung kemarin, ada sepokok tumbuh subur  kat dalam semak  belakang rumah ni, buahnya bukan main lebat lagii, geram akak menengoknyaa....
Tanya kat bibik , kamu makan ker terung ni bik.. makan katanya..oklah cam tu, ambillah... budak2 kat dlm rumah ni saheh dah xmakan...

Sumber:- http://www.manfaat-terbaik.com/2012/01/manfaat-terbaik-terong-belanda.html


Terong Belanda adalah salah satu buah yang hanya hidup dan tumbuh di daerah yang dingin. Rasa dari terong belanda ini adalah asam dan sedikit manis. Memang tidak banyak yang menyukai buah terong belanda ini, tapi tetap saja buah ini memiliki manfaat / khasiat. 


Terong belanda memiliki manfaat sebagai berikut :

1. Kaya provitamin A, bagus untuk kesehatan mata.
Bagi penderita kelainan mata seperti rabun, sangat disarankan untuk menkonsumsi terong belanda ini. dikarenakan terong belanda ini mengandung vitamin A yang cukup tinggi.

2. Kaya vitamin C, bagus untuk mengobati sariawan dan meningkatkan daya tahan tubuh.
Karena rasa yang asam, terong Belanda ini pasti mengandung vitamin C yang banyak. ini bagus untuk mengobati sariawan dan penyakit yang disebabkan kurangnya vitamin C.

3. Kaya mineral seperti potasium, fosfor dan magnesium yang baik untuk tubuh.
bagi pertumbuhan tubuh terong belanda sangat bagus karena mengandung fosfor dan magnesimu yang akan membantu pertumbuhan tulang.

4. Kaya serat, bermanfaat untuk mencegah kanker dan sembelit.
Terong Belanda juga bagus untuk menjaga kesehatan pencernaan karena merupakan salah satu buah yang mengandung serat sangat besar. ini membantu mencegah kanker dan sembelit.

5. Mengandung antosianin, termasuk kedalam golongan flavonoid yang merupakan salah satu jenis antioksidan.
Mengandung antioksidan sehingga dapat membantu daya tahan tubuh menjadi lebih baik.



Resepi Sambal Tumis Ikan Bilis Dgn Terung Belanda


1 cwn terung Belanda
2 gengam ikan bilis
1/2 cwn cili kering kisar
sedikit belacan
1 labu bwg besar
5 bj bwg merah
3 bj bwg putih
air asan jawa
gula/garam

Cara-cara:-
1. panaskan minyak, goreng terung sekejap -angkat ketepikan
2. dgn menggunakan minyak yg sama, goreng ikan bilis hingga garing- angkat ketepikan.
3. dgn menggunakan minyak yg sama, tumis bwg merah dan bwg putih hingga garing..
4. masukkan cili, belacan dan bwg besar yang dikisar, gula dan garam biar hingga pecah minyaknya..
5. masukkan sedikit air asam jawa , masak sampai mendidih.
6. last masukkan ikan bilis dan terung belanda kacau sebentar dan tutup api..

* sambal tumis ni biasanya dimasak pekat-pekat...

selamat mencuba....




No comments:

Post a Comment