Wednesday 28 November 2012

Sambal Tumis Ikan Duri Berlengkuas


Sambal Tumis Ikan Berlengkuas, bila akak masak sambal ni, akak terkenangkan kat arwah mak akak, arwah suka sangat masak sambal  ni, yg specialnya sambal ikan ni  sedap sangat jika dimasak dgn ikan yg jenis berduri yang kecil cam ikan keli, ikan otek, ikan sembilang , ikan haruan paling sedap dimasak dgn ikan puyu, ikan jenis lain pun boleh jugak  tapi rasanya kurang kick sikit...
Cara memasaknya macam kita buat sambal tumis biasa laa.. tapi disebabkan rasa lengkuas dan serai yg dimasukkan tu membuatkan sambal ni rasa special sikit.. anak2 akak kat rumah ni pun lebih suka sambal ni daripada sambal tumis biasa, seronok tengok anak2 makan bertambah-tambah...

Sambal Tumis Ikan Duri Berlengkuas

Bahan-bahan:
  • 1 kilo ikan keli
  • 20 bj cili kering
  • 2 labu bwg besar
  • 2 inci lengkuas
  • 3 btg serai
  • 5 ulas bwg merah
  • 3 ulas bwg putih
  • 1 pelepah daun kari
  • sedikit air asam jawa
  • gula/ garam

cara-cara:-

  • ikan keli dipotong dan dicuci bersih dgn air limau nipis dan garam.
  • cili kering, serai, lengkuas , bwg besar - semuanya diblend

  • panaskan minyak tumis  bawang merah , bawang putih dan daun kari hingga kuning.
  • masukkan bahan blend tadi dan sedikit gula masak sampai pecah minyak.
  • masukkan air asam jawa, jika perlu boleh tambah sedikit air lagi , masak sampai mendidih baru masukkan ikan dan perasakan dgn garam dan gula..
  • siap...selamat mencuba





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...