Wednesday 9 January 2013

Ayam Panggang Rosemary & Lemon



Teruja tengok gambar ayam panggang ni dlm blog2 masakan,  hati pun sudah terpaut dan terpikat, jom kita pi pasar cari ayam dulu, tungguuu......


Tarraa....dah siap pun, makan dengan pasta goreng udang dan roti bun... kenyang sangat, terima kasih pada tuan punya resepi,,..alhamdulilah..rezeki malam ini...


AYAM PANGGANG ROSEMARY & LEMON
Sumber 1:- Blog SriRasa BiDara @ Khairiah khaizu 
Sumber 2:- Dapurmamasya 



Bahan2 :
1 ekor ayam - dibelah 4
5 ulas bawang putih - direbus
1 inci halia - disagat
1 1/2 sudu besar rosemary kering
2 sudu besar lada hitam - tumbuk halus
2 sudu besar madu
3 sudu besar gula perang
Garam
2 kiub ayam - mama letak 1 sj
2 biji lemon - hiris
4 sudu besar olive oil

4 biji kentang - potong 4 dan rebus hingga hampir masak
3 biji karot - potong kecil2 memanjang
2 biji tomato - potong 4

Cara2 :
1. Bersihkan ayam dan ketepikan.
2. Campurkan semua bahan kecuali sayur2an dengan olive oil. Kemudian lumurkan pada ayam. Susun ayam ke dalam dulang.
3. Lebihan bahan lumur tadi, lumurkan pula pada tomato, kentang dan karot dan kemudian susun bersama2 ayam.
4. Bakar pada suhu 200C selama 1 jam @ hingga masak.
5. Hidang bersama salad dan sos lada hitam. Sos boleh buat guna air dari panggangan ayam, cuma tambah sedikit susu, serbuk lada hitam dan sos lada hitam. Masak hingga kuah agak pekat.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...