Wednesday 19 December 2012

Spaghetti Bolognese Versi Pedas


Sarapan pagi ni makan spaghetti pulak, atas permintaan siabang Faiz pasai sat gi pukul 10am nak bawa dia pi ambil result PMR ... nak makan pun dah tak lalu, badan pun dah naik seram sejuk... kita layan resepi ajerlah...


...Resepi Spaghetti Bolognese Versi Pedas...



Bahan-bahannya:

500g spaghetti (1 peket)
500g daging lembu cincang
1 paket meatball
4 sb cili kisar
3 biji bawang besar kuning - dicincang halus
2 helai daun bay
2 biji bawang putih - dicincang halus
1 tin sos Prego
1 btg carot- cincang halus
4 biji tomato segar - di rebus
1 batang celeri - dipotong dadu 
1/2 s/k oregano kering
1 s/b lada hitam- tumbuk halus
3 s/b minyak zaitun (olive oil)
2 s/b butter
Garam
1/2 keping gula melaka
Sedikit parutan keju



Cara-cara:-

1.  daging kisar digoreng terlebih dahulu, sehingga kering airnya..
pasainya kadang2 tu ada sedikit bau daging yg kurang menyenangkan...







2.  meatball ni pun akak goreng dulu jugak...










3.  tomato ni pulak akak rebus dulu , pastu kisar utk mendapatkan patinya yg fresh gitu... takyah guna tomato puri dahh..








4.  panaskan minyak zaitun,  dan mentega hingga cair, masukkan daun bay...











5.  masukkan bawang putih, bawang besar, goreng hingga layu, pastu masukkan cili kisar kacau hingga pecah minyak..








6.  masukkan carot dan celeri, masak hingga sedikit layu..
7. masukkan daging kisar yg digoreng tadi, kacau sebati..
8. masukkan tomato kisar dgn sedikit air, masak hingga mendidih dan tambahkan sos prego..
9.  tambah gula melaka, garam, herba oregano dan lada hitam..
10.  last masukkan meatball yg digoreng tadi..
11. rendih pelahan-lahan sehingga kuah menjadi sedikit pekat..

selamat mencuba....










No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...