Resepi ni akak dapat dari staff akak org perak, dia pun suka masak2 macam akak jugak, akak dgn dia suka kongsi2 resepi , biasanya mana2 resepi yang tak kami tak pernah masak dan tak pernah makan , kami akan cuba buat, biasalah org tua2 ni kan banyak pengalaman dan banyak jugak petua dan pantang larangnya, itu yang nak kita kena belajarkann.....
Resepi ni cara org perak , dimana semua bahan dimasukkan dan dimasak sekali tanpa ditumis, masakan org perak ni biasanya banyak menggunakan kerisik...
...Resepi Rendang Pedas Ikan Tongkol....
pati santan (dari 2 biji kelapa)
2 helai daun kunyit, dihiris halus
5 helai daun limau purut- dihiris halus
5 sb kerisik
5 sb cili kisar
20 biji cili padi*
Garam dan gula secukup rasa
2 keping asam gelugor
10 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
2 inci lengkuas*
4 inci halia*
5 batang serai, dihiris*
2 inci kunyit hidup
1 sk jintan manis*
1 sb lada hitam*
# bahan bertanda* eloknya ditumbuk kasar terlebih dahulu sebelum dimesin...
1. Ikan dipotong dan dicuci bersih..
2. Kisar semua bahan yg (*) hingga lumat, jika menggunakan cili padi, kisar sekali dengan bahan tadi.
3. Gunakan api sederhana, sediakan periuk,masuk pati santan, cili kisar, asam gelugor dan bahan2 kisar tadi.
4. Masak hingga keluar minyak santan, baru masukkan kerisik dan ikan tadi, kacau sekali sekala untuk mengelakkan bahagian bawah rendang hangus.
5. last masukkan daun kunyit dan daun limau purut yg dihiris halus perasa dgn garam dan gula..
No comments:
Post a Comment