Bahan-bahan:
- 600 gm tepung gandum
- semangkuk isi kelapa muda kemantan
- 1 gelas air kelapa muda
- 2 sb gula
- 1 sk garam
- 2 bj telor
- air masak secukupnya
- minyak utk memasak
Cara-cara:-
- masukan tepung kedlm mangkuk bersama tepung dan gula..
- gaul-gaulkan sebati, pecahkan telor kedlmnya dan gaul lagi sehingga menjadi seperti serbuk roti..
- masukkan air kelapa dan air suam secukupnya dan kacau sehingga sebati..
- adunan sepatutnya cair dan tidak boleh dijemput..
- akhirnya masukan kelapa kemantan dan kacau lagi..
- letakkan kuali canai (pan), sapukan sedikit minyak masak, minyak tidak sepatutnya bergenang..
- letakkan 1 senduk @ 2 senduk..ratakan sehingga menjadi leper..
- sehingga agak keras dibawahnya, terbalikkan segera dan tekan2 supaya adunan menjadi leper..
- setelah agak perang sedikit bolehlah diangkat..
- sedap dimakan dgn kuah dal , gulai ikan, sambal sardin...
No comments:
Post a Comment