Thursday, 11 October 2012

Peknga Nyior Kemantan

Sumber:- Blog Resepi Masakanku

Bahan-bahan:
  • 600 gm tepung gandum
  • semangkuk isi kelapa muda kemantan
  • 1 gelas air kelapa muda
  • 2 sb gula
  • 1 sk garam
  • 2 bj telor
  • air masak secukupnya
  • minyak utk memasak

Cara-cara:-
  1. masukan tepung kedlm mangkuk bersama tepung dan gula..
  2. gaul-gaulkan sebati, pecahkan telor kedlmnya dan gaul lagi sehingga menjadi seperti serbuk roti..
  3. masukkan air kelapa dan air suam secukupnya dan kacau sehingga sebati..
  4. adunan sepatutnya cair dan tidak boleh dijemput..
  5. akhirnya masukan kelapa kemantan dan kacau lagi..
  6. letakkan kuali canai (pan), sapukan sedikit minyak masak, minyak tidak sepatutnya bergenang..
  7. letakkan 1 senduk @ 2 senduk..ratakan sehingga menjadi leper..
  8. sehingga agak keras dibawahnya, terbalikkan segera dan tekan2 supaya adunan menjadi leper..
  9. setelah agak perang sedikit bolehlah diangkat..
  10. sedap dimakan dgn kuah dal , gulai ikan, sambal sardin...




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...