Resepi Puding Roti Sos Kastad
Sumber: Enjoy Cooking
Bahan-bahan:-
- 8 - 10 keping roti yg dicarik
- 500 ml susu segar ( boleh diganti dgn susu sejat )
- 4 sb gula
- 2 sb butter
- 2 bj telor
- 1 sb tepung jagung
- kismis @ anggur
- panaskan oven suhu 180c..rendam roti dlm susu lebih kurang 1 jam.. sementara itu pukul gula dgn telor (sy blend saja)
- dlm blender, masukkan juga butter dan tepung, dan kisar lagi..
- sapukan mentega pada loyang..
- tuangkan hasil blender tadi kedlm loyang dan diikuti roti yg direndam tadi..
- taburkan kismis keatas roti dan bakar 20-30 minit bergantung kepada jenis oven @ masak sehingga puding keperangan dan apabila dicucuk dgn lidi, tidak melekat..
SOS KASTAD...
Bahan-bahan:-
- 3 st tepung kastad
- 5 sb gula
- 1 cwn susu sejat
- tepung kastad dibancuh dgn sedikit air.
- masuk gula + sedikit air + susu sejat kedlm periuk masak sehingga mendidih..
- masukan bancuhan tepung kastad, kacau hingga likat..
No comments:
Post a Comment