Friday, 2 November 2012

Daging Masak Sambal Berkicap Mudah


Selamat Hari Raya Haji..rasanya masih belum terlambat lagi akak nak ucapan kat N3 ini, semperna raya korban sudah tentu byk org buat korbankan, byk juga org yg dapat daging korban, dah tentu banyaklah daging dlm peti ais nanti, boleh tahan sebulan...hehehe
Kalau kat setengah tempat hari raya korban ni meriah sangat, tambah2 lagi kalau kat kampung, sana-sini buat korban, sana-sini ada kenduri .. dapur kat rumah pun tak berasap..malas nk masak...
dulu semasa arwah mak ada lagi...arwah selalu masak masakan ni..cara massak pun mudah saja, tak banyak menggunakan bahan, cuma menggunakan cili kering yg disangai dan kicap manis jer..tapi tetap sedapp..
jom layan resepi ni..

Resepi Daging Masak Sambal Berkicap

1/2 kilo daging lembu
20 bj cili kering- disangai dan bland
1 bj bwg besar
3 ulas bwg putih
5 ulas bwg merah
1/4 cwn kicap manis
sedikit air asam
garam/gula

cara-cara:-
  1. daging direbus terlebih dulu ( dgn air sedikit saja ), kemudian potong kecil dan simpan air rebusan daging tadi.
  2. panaskan minyak tumis bwg merah dan bwg putih hingga wangi.
  3. masukkan cili kering dan bwg besar yg dibland tadi, masak sampai mendidih..
  4. pastu baru masukkan daging,air rebusan daging,kicap manis, air asam , perasa dgn gula dan garam..
  5. masak sampai agak2 pecah minyak sedikit..
selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...