Friday, 9 November 2012

Daging Salai Masak Lomak Daun Selasih



Masak Lomak Cili Api merupakan satu kemestian bagi org negori sembilan, derhaka namanya kalau org negori tak pandai makan masak lomak ni tau..hehehhe
Akak dulu pun tak berapa gemor..tapi bila dah seselalu makan, lama2 suke la pulak..kalau kat N.9 ni masak2 jenis salai ni lebih kepada daerah org Darat..didaerah Kuala Pilah dan sekitarnya..cam tu lah kira2nya...selain daging lembu salai ni boleh juga kita buat dengan ikan keli salai, burung puyuh salai, daging kerbau salai dan apa2lah yg kita suke..penggunaan daun selasih ni, saja jer akak suka2 letak..tapi memang sedap pun ianya memberikan satu kelainan pada masakan ni, memberi rasa yg lebih sedap dan aromanya yg sangat harum..

daging disalai terlebih dulu sebelum dimasak...penggunan kayu arang  memberikan rasa yg lebih enak...

Resepi Daging Salai Masak Lemak Daun Selasih

  • 1 kilo daging
  • 1 gengam cili api
  • 2 inci kunyit hidup
  • 3 btg serai - diketuk
  • santan cair
  • santan pekat
  • segengam daun selasih segar
  • garam

cara-cara:-


  1. daging yg telahdisalai dan dipotong kecil.
  2. tumbuk cili padi, kunyit hingga halus..
  3. satukan daging, cili tadi dan serai yg diketuk dengan santan cair..masak hingga daging lembut..
  4. masukkan santan pekat sedikit demi sedikit..kena selalu kacau supaya santan tidak pecah minyak, masak hingga mendidih..
  5. last baru masuk daun selasih..dan perasa dgn garam..
selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...