Asam Pedas Daging Tetel atau daging yg ada lemak sikit-sikit tu, kalau kat sini depa panggil daging no 2. Daging macam ni sedap jugak dibuat gulai , akak lebih suka daging cam ni berbandingkan daging yg pejal tu..
Pagi tadi akak pi market awal sikit jadi danla beli daging ni, kalau tidak jangan haraplahh, selalunya habis awal lagii..perancangan awal tu ingat nak buat gulai batang pisang, tapi cari batang pisang tak jumpala pulak, hampehh,,...
Resepi Asam Pedas Daging Tetel
- 1/2 kilo daging tetel @ daging no 2
- @ daging yg ada lemak2 sikit..
- 1/2 sk jintan manis
- 1/2 sk jintan putih
- 5 ulas bwg merah
- 3 ulas bwg putih
- 1 labu bwg besar
- 20 bj cili kering
- sedikit belacan
- 1 sb lada hitam
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 1 inci kunyit hidup
- 3 btg serai
- air asam jawa
- daun kesom
- 1 bj tomato segar
- garam/ kuib perasa daging
- daging direbus terlebih dahulu, sejukkan sebentar kemudian potong kecik2..
- cili kering direndam air panas, kemudian diblend dgn bwg besar dan belacan..
- halia, lengkuas dan kunyit ditumbuk kasar dahulu kemudian blend..
- panaskan minyak, tumiskan jintan manis, jintan putih, bwg merah dan bwg putih hingga kuning..
- masukkan semua bahan yg diblend tadi dan serai yg diketuk kacau dan masak hingga pecah minyaknya..
- masukkan daging, tambah air jika perlu.. kadang2 tu daging ni agak liat sikit..masak sampai daging lembut..
- masukan lada hitam yg ditumbuk kasar.
- masukkan air asam jawa, tambah air jika perlu..ikut selera nak pekat atau cair..masak hingga mendidih..
- last masukkan garam, perasa, daun kesom dan tomato..
No comments:
Post a Comment