Tuesday 29 January 2013

Gulai Itik Dgn Ubi Kentang


Assalamualaikum...

Gulai itik ini akak masak malam tadi, agak lama jugak akak tak masak daging itik ni, lagipun susah nak dapatkan daging itik sekarang, kat pasar tu memang tak adalah..kalau teringin sangat hendak makan kenalah order dulu, tu pun kadang2 tak dapat...
Daging itik ini akak beli kat pasar danok pagi tadi, tak ada perancangan pun nak pergi sana, tiba2 saja member akak ajak, ok ajalah lagipun stok dalam petiais pun dah kosong.. 
Masa akak sampai sana pun dah lewat, dekat pukul 11 pagi dah, jadi banyak ikan dah habis, yang tinggal pun tak berapa nak elok , daging itik ni pun tinggal sekor jer, kecil pulak tu.. daripada kempunan ambil ajalahkann...


Resepi Gulai Itik Dgn Ubi Kentang

Bahan-bahan:-
1 ekor itik- dipotong kecil
rempah tumis 4 sekawan (k.k.manis, cengkih, b.lawang, buah pelaga..)
5 biji ubi kentang- dibelah 2
2 paket rempah kari daging
1 sb rempah kurma
3 sb cili kisar
1 sb kunyit serbuk
1 sb jintan manis- tumbuk
1 sb ketumbar- tumbuk
1 sb lada hitam- tumbuk
5 bj bwg merah- kisar
3 bi bwg putih - kisar
1 tangkai daun kari
3 btg serai - tumbuk dan kisar
2 inci lengkuas -tumbuk dan kisar
3 inci halia- tumbuk dan kisar
2 bj bwg besar- kisar
santan pekat
3 sb kerisik
garam dan gula..


cara-cara:-
1.  panaskan minyak, tumis rempah 4 sekawan, bahan2 kisar tadi dan daun kari..
2.  tumis sampai wangi, masukkan cili kisar, rempah daging, rempah kurma, kunyit serbuk, lada hitam dan sedikit air,kacau hingga pecah minyak...
3.  pastu masukkan daging itik, masak hingga daging agak2 empuk, tambah sedikit air jika perlu..

4.  bila daging itik dah empuk baru masukkan kerisik , ubi kentang dan santan, masak hingga ubi kentang empuk..
5.  perasa dgn garam dan gula..

* nota.. daging itik ni biasanya
agak liat sedikit so memasaknya
mengambil masa yg agak lama
jugak....

selamat mencuba...




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...