paling sedap.. pes Tomyam jenis ini..tapinya susah sikit nak dapat kat M,sia ni... |
RESEPI STEAMBOAT TOMYAM
Resepi Kuah Tomyam
- 2 ketul rangka ayam
- 1 liter air
- 3 btg serai - ketuk
- 3 ulas bwg putih - ketuk
- 1 labu bawang besar - belah 8
- 10 bj cili api - ketuk
- 3 bj tomato - belah 4
- 5 helai daun limau purut - dicarik
- 3 bj limau nipis - perah ambil jus
- 2 senduk besar pes tomyam seafood
- 3 sb susu cair
- sedikit daun ketumbar + akar sekali
- garam/gula/aji
- rangka ayam dipotong kecil, kemudian direbus dlm periuk dgn 1 liter air sampai mendidih, kemudian tapis, buang rangka ayam..simpan air rebusan itu.
- Masukkan air rebusan tadi kedlm periuk lain, masukkan serai, bawang putih, bwg besar , pes tomyam dan susu cair...
- bila dah mendidih baru masukkan daun limau , cili padi , tomato, air limau nipis, daun ketumbar..perasa dgn garam dan gula..
No comments:
Post a Comment