Monday, 15 October 2012

STEAMBOAT TOMYAM




paling sedap.. pes Tomyam jenis ini..tapinya susah sikit nak dapat kat M,sia ni...



RESEPI STEAMBOAT TOMYAM


Resepi Kuah Tomyam
  • 2 ketul rangka ayam
  • 1 liter air
  • 3 btg serai - ketuk
  • 3 ulas bwg putih - ketuk
  • 1 labu bawang besar - belah 8
  • 10 bj cili api - ketuk
  • 3 bj tomato - belah 4
  • 5 helai daun limau purut - dicarik
  • 3 bj limau nipis - perah ambil jus
  • 2 senduk besar pes tomyam seafood
  • 3 sb susu cair
  • sedikit daun ketumbar + akar sekali
  • garam/gula/aji
cara-cara:-
  1. rangka ayam dipotong kecil, kemudian direbus dlm periuk  dgn 1 liter air sampai mendidih, kemudian tapis, buang rangka ayam..simpan air rebusan itu.
  2. Masukkan air rebusan tadi kedlm periuk lain, masukkan serai, bawang putih, bwg besar , pes tomyam dan susu cair...
  3. bila dah mendidih baru masukkan daun limau , cili padi , tomato, air limau nipis, daun ketumbar..perasa dgn garam dan gula..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...