Assalamualaikum..
Hari ini akak masak ikan siakap stim limau, masakan ni sememangnya menjadi kegemaran keluarga akak, tak perlulah hendak risau gerenti habis punya.. pagi tadi akak pergi pasar tani, ternampak ikan ni, nampak segar sangat tu yang beli 2 ekor , satu dah masak, yang lagi satu ingat hendak simpan utk masak besok pulak...
Ikan siakap ni kalau masak apa pun sedapkan, tambah2 lagi jika ikan baru....emmmpp manis sangat isinya, akak ni kalau masak stim suka yang berkuah sikit, ada rasa masam dan manisnya, buat gaul dengan nasi sedappp.....
Resepi Ikan Siakap Stim Limau
Bahan2:
1 ekor ikan siakap
2 batang serai-dihiris nipis2
5 biji cili padi-di hiris
5 ulas bawang putih-di hiris
1 labu bawang besar-di potong
1 inci halia-di hiris
2 biji limau jeruk -dibelah dua@ jus limau
1/2 cawan air suam-lebihkan kalau suka kuah lebih
1 ketul kiub ikan bilis
sedikit cendawan segar- dihiris nipis
1 bj tomato segar-dihiris
1 tangkai daun ketumbar-di potong pendek
Cara2:
1. Bersihkan ikan, gaulkan dengan garam dan limau , perap lebih kurang 15 minit..
2. Panaskan kukusan, didalam bekas yang sesuai masukkan air suam dan kuib pati ikan bilis.
3. kemudian masukkan ikan dan taburkan semua bahan2 yang dihiris.
4. kukus lebih kurang 30 minit sehingga ikan masak.
5. Setelah ikan masak, angkat dan taburkan daun ketumbar dan juga hirisan tomato.
...selamat mencuba...
1 ekor ikan siakap
2 batang serai-dihiris nipis2
5 biji cili padi-di hiris
5 ulas bawang putih-di hiris
1 labu bawang besar-di potong
1 inci halia-di hiris
2 biji limau jeruk -dibelah dua@ jus limau
1/2 cawan air suam-lebihkan kalau suka kuah lebih
1 ketul kiub ikan bilis
sedikit cendawan segar- dihiris nipis
1 bj tomato segar-dihiris
1 tangkai daun ketumbar-di potong pendek
Cara2:
1. Bersihkan ikan, gaulkan dengan garam dan limau , perap lebih kurang 15 minit..
2. Panaskan kukusan, didalam bekas yang sesuai masukkan air suam dan kuib pati ikan bilis.
3. kemudian masukkan ikan dan taburkan semua bahan2 yang dihiris.
4. kukus lebih kurang 30 minit sehingga ikan masak.
5. Setelah ikan masak, angkat dan taburkan daun ketumbar dan juga hirisan tomato.
...selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment