Wednesday, 24 October 2012
Carrot Cake
Resepi Carrot Cake
Sumber: Potret Kasih
Bahan2nya
1 cawan walnut atau pecan (100 g) – tak letak, saya ganti dengan kismis
2 1/2 cawan karot yang telah diparut ( 340 g)
2 cawan tepung all purpose (260g ) – saya guna tepung naik sendiri
1 sudu teh baking soda
1 1/2 baking powder
1/2 sudu teh garam
1 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
4 biji telur
1 1/2 gula halus ( 300 g)
1 cawan minyak jagung/sayuran/canola ( 240 ml)
2 sudu teh vanilla essen
Untuk Frosting
1/4 cawan butter ( 57 g)
8 oz cream cheese ( 270 g)
2 cawan gula halus ( 230 g )
1 sudu teh vanilla essen
1 sudu teh kulit lemon yang telah diparut
Cara penyediaan
1. Bakar kacang walnut selama 8 minit hingga perang dan wangi.
2. Dalam sebuah bekas satukan dan ayak tepung, baking soda, baking powder, serbuk kayu manis serta garam. Ketepikan dulu.
3. Pukul telur hingga sebati ( 1 minit). Masukkan gula dan pukul ( 3-4 minit) lagi.
4. Masukan minyak jagung dan essen vanilla. Pukul sebati.
5. Masukan tepung yang telah diayak tadi. kacau perlahan2.
6. Dengan menggunakan spatula atau senduk kayu masukkan karot yang telah di parut serta walnut.
8. Kacau hingga rata. Bila telah rata bahagikan 2 bahagian dan bakar selama 25-30 minit.
9. Sejukkan dahulu barulah di hiaskan serta dilapiskan dengan topping/ frosting.
** cara no 2, bakar semua adunan selama 40 minit kemudian bila telah sejuk belah dua ( melintang). Setelah di potong lapiskan dengan frosting.
Cara penyediaan frosting
1. Pukul cream cheese dengan butter hingga ringan dan sebati.
2. Kemudian masukan gula, pukul hingga sebati dan rata.
3. Masukkan vanilla dan kulit lemon. Gaul rata. Bolehlah digunakan sebagai frosting.
Sunday, 21 October 2012
Butter Cake
Teruja tengok kek butter dlm blog kak Azie Kitchen, terus semangat berkobar2 hendak buat jugak2... sampai je kat rumah terus kedapur cari barang , mujurlah ada lagi butter dgn tepung kek yg tak habis buat biskut raya hari tu, legaaa...
Budak2 ni pun bersemangat jugak nak menolong, maklumlah dah lama jugak mama depa tak buat kek, semuanya dok menunggu kat dapur jer... tunggu kek masak...cian anak aku..
Bila kek dh siap, terus jer potong.. tak tunggu2 lagi..panas pun panas lah... mak ooii gebunya kek ni.. memang sedap sangat, terima kasih banyak2lah kepada tuan punya resepi ni...
jom layan resepi ni...
Resepi Butter Cake
Sumber: Azie Kitchen
250g pure butter (saya guna jenama Anchor)
250g tepung naik sendiri
180g gula kastor
4 biji telur
1/2 cawan susu segar
Cara cara:
1. Panaskan oven dalam 20 atau 30 minit.
2. Pukul butter dan gula hingga kembang, gebu dan bertukar warna menjadi putih (low speed kemudian sederhana kemudian high speed)
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji di selang seli dgn tepung
4. Masukkan susu segar dan pukul lagi sampai sebati.
5. Masukkan dalam loyang dan bakar suhu 180 selama 40 minit.
Thursday, 18 October 2012
PASTA UDANG
Resepi Pasta Goreng Udang
Bahan:
- minyak zaitun/ butter
- 1 paket kecil pasta
- 1 cwn udang
- 3 ulas bwg putih
- 1/2 cawan sayur campur
- sedikit lada hitam- tumbuk halis
- garam
- Rebus pasta hingga lembut dgn sedikit minyak dan garam, kemudian toskan.
- Panas minyak dlm kuali, tumis bwg putih hingga kuning, masuk udang goreng sekejab..
- masukkan pasta tadi, kacau kemudian masukkan sayur campur, lada hitam dan garam..
Wednesday, 17 October 2012
TORTILLA KENTANG
Resepi ni sesuai untuk buat sarapan pagi, budak2 kat rumah ni pun suka makan..kadang2 tu jemu jugakkan asyik makan nasi lemak dgn roti canai, sesekali apa salah tukar makanan org putih pulak..al-kisah resepi ni akak dapat dari satu rancangan masak2 kat tv, makanan tradisi org putih la nii...masa tu akak tengok depa makan tortilla ni dgn sejenis sup daging pekat..sedap bangat..
Resepi Tortilla Kentang
Bahan2:-
6 bj kentang saiz besar- potong dadu
1 labu bwg besar - potong dadu
3 btg sosej- potong kecil
4 bj telor
sedikit daun sup
garam / lada hitam..
cara2:-
- kentang digoreng - angkat dan lenyek @ tumbuk biar pecah2 sedikit.. jgn sampai lumat ya..
- goreng bwg besar + sosej -angkat
- dlm bekas lain pecahkan telor + garam + lada hitam , kacau sebati..
- masukan pulak daun sup - kacau rata..
- masuk kentang , bawang yg digoreng kedlm bekas telur tadi dan kacau rata.
- panaskan minyak, goreng semula adunan telur tadi... buat mcm masak telur dadar.
- kena terbalikkan..ya
- kalau nak senang, terbalikkan tortila ni pakai pinggan besar.
- hidangkan panas2 dgn kacang panggang...
Monday, 15 October 2012
IKAN LENGAT + KANGKUNG REBUS+ AIR ASAM
Salam.. Semperna menyambut Hari Malas Sedunia, hari ni kita masak ni jer.. hari2 makan ayam dgn daging pun tak bagus jugak utk kesihatan kita.. jomm kita layan menu sihat ini yg paling senang dan paling mudah nak buat..pejam mata pun confom jadi punyalah.....
Resepi Ikan Rebus
Ikan dicuci bersih, dilumur dgn garam dan asam jawa dan direbus tanpa air..masak hingga air ikan itu sendiri kering..
Resepi Kangkung Rebus
Kangkung dipotong panjang2..direbus dgn sedikit air + garam + sedikit minyak.. rebus sekejap saja..
Resepi Air Asam
Cili padi , belacan , garam dan sedikit gula ditumbuk lumat, kemudian masukkan air asam jawa ,bawang besar dan tomato yg dihiris ..
Cukup ringkas, sangat sedap dimakan dgn nasi panas2, time perut tengah lapaqq....
STEAMBOAT TOMYAM
paling sedap.. pes Tomyam jenis ini..tapinya susah sikit nak dapat kat M,sia ni... |
RESEPI STEAMBOAT TOMYAM
Resepi Kuah Tomyam
- 2 ketul rangka ayam
- 1 liter air
- 3 btg serai - ketuk
- 3 ulas bwg putih - ketuk
- 1 labu bawang besar - belah 8
- 10 bj cili api - ketuk
- 3 bj tomato - belah 4
- 5 helai daun limau purut - dicarik
- 3 bj limau nipis - perah ambil jus
- 2 senduk besar pes tomyam seafood
- 3 sb susu cair
- sedikit daun ketumbar + akar sekali
- garam/gula/aji
- rangka ayam dipotong kecil, kemudian direbus dlm periuk dgn 1 liter air sampai mendidih, kemudian tapis, buang rangka ayam..simpan air rebusan itu.
- Masukkan air rebusan tadi kedlm periuk lain, masukkan serai, bawang putih, bwg besar , pes tomyam dan susu cair...
- bila dah mendidih baru masukkan daun limau , cili padi , tomato, air limau nipis, daun ketumbar..perasa dgn garam dan gula..
SPAGHETTI BOLOGNESE
Resepi Spaghetti Bolognese
Sumber: Suejoshua.blogspot
Bahan-bahannya:
500g spaghetti (1 peket)
500g daging lembu cincang
200 ml susu segar
1 biji bawang besar kuning - dicincang halus
2 biji bawang putih - dicincang halus
1 tin sedang tomato puri
1 tin cendawan butang - dihiris
4 biji tomato segar - dipotong dadu kecil
2 batang celery - dipotong dadu kecil
1/2 s/t oregano kering atau italian mixed herbs
3 s/b minyak zaitun (olive oil)
2 s/b butter
Garam, perasa dan gula
Sedikit parutan keju parmesan
Cara-caranya:
Rebuskan spaghetti dengan sedikit garam dan sedikit minyak, angkat dan toskan airnya.
Untuk sos bolognese:
Panaskan minyak zaitun didalam periuk, masukkan pula butter dan kacau hingga butter cair, kemudian masukkan bawang besar dan bawang putih yang telah dicincang tadi, gaul sehingga layu, masukkan daging cincang dan gaul lagi hingga daging berubah warnanya, masukkan celery dan cendawan butang, gaul lagi sehingga bahan lembut, masukkan pula susu segar dan kacau sehingga mendidih, masukkan tomato puri, tomato segar dan sedikit air, gaul rata, masukkan herba, garam, perasa dan gula, gaul sebati dan biarkan sehingga menggelegak dan kuah pekat, bolehlah ditutup apinya.
Cara penyediaannya:
Letakkan spaghetti yang telah direbus tadi didalam pinggan, kemudian tuangkan sos bolognese diatas spaghetti tadi, taburkan pula dengan parutan keju parmesan, sedia untuk dihidang.
Sunday, 14 October 2012
KARI AYAM MAMI TANJUNG
Salam... Hari ni akak nak masak gulai ayam style mamaklah, pasainya nak lawan dengan tosei yg dh siap ni..aduhhh sedap bangat... apa yg specialnya gulai mamak ni depa tak pakai santan tau.. biasanya mamak ni masak guna yogurt @ air asam jawa saja.. jadi gulai depa ni tak cepat basi.. jika dibanding dgn penggunaan santan... Akak dapat resepi ni pun dari sorang mami tanjung tu , nama dia pun akak dah lupa, masa tu akak dok berniaga kat sana dulu...
Jom kita layan resepi ni....
RESEPI KARI AYAM MAMI TANJUNG
- Bahan-bahan:-
- 1 ekor ayam - potong 16
- 5 ulas bawang merah - utk tumis
- 3 ulas bwg putih - utk tumis
- 3 labu bwg besar - hiris halus
- rempah tumis 4 beradik - utk tumis
- ( k.kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang)
- 2 helai daun kari
- 3 biji tomato - hiris halus
- 2 inci halia - dikisar
- 1 labu bwg besar - kisar
- 2 ulas bwg putih - kisar
- 1 sb jintas manis - tumbuk
- 1 sb lada hitam - tumbuk
- 4 sb rempah kari daging
- 1 sb rempah kurma
- 1 sb cili serbuk
- 1 sb kunyit serbuk
- 1 botol yogurt perisa asli
- 2 bj cili hijau besar - di patah2
- 2 cwn air
- garam/gula
- panaskan minyak, tumis rempah 4 beradik , bwg merah,bwg putih, bwg besar sehingga kuning.
- masukkan bahan kisar, daun kari dan bahan tumbuk tadi, kacau sebati.
- masukkan semua jenis rempah2 tadi, kunyit , kacau lagi.. tambah sedikit air , masak hingga pecah minyak.
- masuk tomato masak hingga tomato sedikit hancur.
- baru masukkan ayam.. masak sehingga ayam tu kecut sedikit baru masukkan air, masak lagi hingga kuah mendidih baru masukkan yogurt..
- masak lagi hingga kuah tu nampak berminyak last masukkan cili hijau yg dipatah tadi ..ok..siap..
Saturday, 13 October 2012
CHICKEN CHOP SOS LADA HITAM
Salam.. Hari ni ingat nak buat chicken chop lah... dah lama sangat tak buat benda alah ni.. budak2 kat rumah ni, tersangatlah suka makan benda ni..mak budak pun suka jugak..hehehe..lagi pun teringat dlm peti ais tu, memang dah ada kepingan isi ayam yg akak beli kat pasar hari tuu..dah lama dah tuu, seminggu dah...kebetulanlah sangatkan, so suruh bibik rendam dulu ayam tu...
Hari ni hari sabru..En Husben cuti, bolehlah ajak dia pi cari barang2 kat EconSave sat lagi.. mood darling nampak ok jer pagi ni... so bolehlah jadi draver saya.. huhuhu..
jom kita pi beli brg dululah....bukan senang nak buat benda alah ni, ambil byk masa kan!!! ..dgn nak buat benda yg temeh remeh tuuu, apa yg penting !!! mood mesti ada..kang silap2 hari bulan.. mak jemah simpan balik ayam tu dlm peti ais....huhuhu
Jom kita layan resepi ni pulak.....
SUMBER: BALANNAMBIAR.COM
Bahan-Bahan:
1. 4 ketul (300gm–400g) peha ayam penuh , dikeluarkan tulang (sila lihat video cara keluarkan tulang).
2. Gunakan pisau tajam hiris-hiris mendatar daging supaya nipis sedikit dan lebarkan.
Bahan-bahan perencah untuk diperamkan daging ayam– (sebatikan)
2 sudu besar sos “Worcestershire” (tentukan halal).
1 sudu besar sos tiram
secubit garam
1 sudu kecil gula pasir
1/4 sudu kecil lada sula (pepper)
1 sudu kecil serbuk stock ayam/1 ketul stock ayam.
2 sudu besar jus halia (ditumbuk dan diperah jusnya).
2 ulas bawang putih tumbuk halus lumat.
Peramkan ayam dengan bahan-bahan peraman sekurang-kurangnya 3-4 jam.
Bahan-Bahan untuk Sos Lada Hitam/ black peper sauce.
3 sudu besar sos tiram.
1 sudu besar kicap cair.
sedikit kicap pekat mee (untuk warna kehitaman)
1 sudu kecil gula.
garam secukup rasa
1 serbuk stok ayam/ 1 ketul stok ayam
3 cawan air.
2 sudu minyak bijan (sesame oil)/ kalau tak gemar baunya gunakan 2 sudu butter.
1 cawan tepung gandum
1 sudu tepung jagung
1 sudu besar lada hitam ditumbuk kasar
2 sudu sos cili.
1 biji bawang besar (sedang) dipotong dadu kecil.
1. Panaskan kuali dengan api kecil dan masukan 2 sudu butter/minyak bijan. Bila butter cair dan panas, masukan bawang dipotong dadu. Apabila bawang mula keluarkan bau harum, masukan tepung gandum dan goreng sehingga tepung bertukar warna kepada perang sedikit. Masukan air dan kacau rata dengan menggunakan pemukul telur tangan, supaya tepung sebati dengan air.
2. Masukkan semua bahan; sos tiram, kicap cair, gula, serbuk stok ayam/ 1 ketul stok ayam, lada hitam ditumbuk kasar, sos cili. Masukan kicap pekat sedikit demi sedikit untuk dapatkan warna kehitaman yang diperlukan. Harus ingat warna akan menjadi lebih kehitaman apabila sos anda bertukar ke pekat dan apabila sejuk.
3. Boleh juga masukkan mushroom/ cendawan butang dlm tin, dihiris halus untuk menambahkan kesedapan rasa sos anda. Tambahkan garam yang diperlukan. Hidangkan keadaan panas.
PENYEDIAAN TEPUNG GORENGAN AYAM DAN CARA GORENG.
Biasanya ayam Chicken chop disediakan dengan tanpa tepung (digoreng begitu saja dengan cara membakar ayam di atas kuali leper dgn dua atau tiga sudu minyak) atau dengan goreng dengan tepung atau pun dengan goreng dengan habuk roti/bread crumb yang berwarna kuning emas. Untuk mendapatkan rasa yang enak ayam cara pertama amat sesuai tetapi untuk perniagaan cara goreng dengan tepung adalah lebih sesuai; kerana dari segi penglihatan pelangan ketulan ayam bertukar menjadi dua kali besar size asal daging ayam itu yang sebenar. Ini akan menjadi tarikan untuk pelangan. Oleh kerana resepi blog ini banyak menitik-beratkan dari segi perniagaan maka resepi yang dianjurkan chicken chop adalah goreng menggunakan tepung.
Penyediaan Tepung Gorengan/ batter:
2 cawan tepung gandum biasa.
1 sudu kecil serbuk penaik/ baking powder.
secubit garam
air soda / ginger ‘ale/ sparkling water( untuk mendapatkan rangupan dgn gas co2).
1. Masukkan tepung didalam sebuah bekas dan masukkan secubit garam dan baking powder.
2. Masukan air soda (soda water bukan ais cream soda) atau sparkling water kedalam tepung dan kacau rata dan bancuh dengan pembancuh telur tangan sehingga adunan itu berbueh dan diadun rata. Kelikatan perlu tidak tebal atau terlalu nipis.
3. Simpan adunan bancuhan tepung itu kedalam peti sejuk 15 minit sebelum digunakan. Jangan lama.
CARA GORENG:
1. Panaskan kuali dan masukan minyak masak untuk gorengan (minyak perlu melepasi paras ketebalan ayam. Minyak perlu panas sebelum mulakan gorengan.
2. Sediakan tepung gandum biasa dan sedikit tepung jagung dicampurkan dalam sebuah bekas. Ambil daging ayam dan disalutkan dengan tepung yang disediakan. Tujuan salutan dengan tepung ialah untuk menyerapkan kelembabpan pada daging ayam dan supaya bancuhan tepung kita boleh melekat pada daging ayam tersebut. Jangan terlalu tebal salutkan dengan tepung. tepung yang berlebihan perlu disingkirkan dengan mengetuk daging ayam itu pada bekas.
2. Masukan daging ayam disalut tepung ke dalam bancuhan tepung yang telah disejukkan. Masukkan dalam minyak yang sedang panas. Suhu minyak perlu panas semasa gorengan supaya minyak tidak meresap pada tepung dan hasilnya tidak berminyak. Apabila tepung salutan mulai garing bolehlah kecilkan api dapur untuk daging ayam masak sempurna. Goreng jangan terlalu lama ia akan mengeraskan lagi tekstur daging ayam. Daging ayam yang goereng yang betul perlu keluarkan jus semasa mencarikan isinya.
3. Untuk mendapatkan warna yang cantik gorengan anda, bolehlah masukkan sedikit warna kuning ke dalam tepung semasa bancuhan tepung anda.
PENYEDIAAN KENTANG GORENG GARING/ FRENCH FRIES:
1. kupas kulit ubi kentang. Potong ikut sais ketebalan yang dikehendaki. Oleh kerana ubi kentang boleh dioksida(lebam) dalam udara biasa, masukkan ke dalam air.
2. Rebus ubi kentang yang telah dipotong dengan cuma 3/4 masak. Toskan dan keringkan potongan ubi kentang atas tuala dapur (kitchen towel) sebelum goreng.
3. Minyak untuk goreng ubi kentang perlulah cukup panas sehingga 340-360 darjah celcius. Oleh kerana potongan ubi telah masak 3/4 sebelum goreng, perlu pastikan ia sentiasa di goreng dengan suhu yang panas dan cepat. Tentukan jangan masukkan kandungan yang banyak semasa gorengan; ini akan menurunkan suhu minyak gorengan. Sekiranya minyak anda terlalu panas masukan sedikit minyak baru untuk mengurangkan suhu gorengan.
PENYEDIAAN COLESLAW:
Cincang kecil 1 biji kobis (sederhana besar).
1 batang karot dipotong dadu, direndam dalam air sejuk (air batu).
sedikit kacang peas sejuk beku.
sedikit lada sula
susu pekat manis 2 sudu besar.
Garam seckup.
Mayonis.
1. Dalam sebuah bekas didihkan air dan celurkan kobis dalam 30saat dan kelurkan. Perah air kobis keluar(sekiranya anda ingin segar kobis tak perlu celur dalam air panas. Masukkan potongan karot dan kacang peas dalam air didih selama 1 minit dan toskan.
2. Masukan semua bahan di atas bersama mayonis. Kacau rata. masukkan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
Untuk hiasan anda boleh gunakan daun salad bunga, hirisan timun dan tomato. Tentukan semasa hidangan, ayam yang telah goreng sebelah kulit dibawah dan isiinya menhadap atas untuk sos cuma berada di atas ketulan daging ayam anda. Selamat mencuba.
Friday, 12 October 2012
Sotong Sumbat Pulut
SOTONG SUMBAT PULUT
Sumber:- Resepi Raidah
Bahan-bahan:-
6 ekor sotong ~ buang selaput/kulit luar, bersih dan ditoskan
1 cawan beras pulut
1 cawan santan cair
2 sudu cili kisar
2 ulas bawang kecil**
2 batang serai**
1/2 inci lengkuas**
2 biji buah keras**
**Dikisar/tumbuk halus
2 cawan santan pekat
Garam dan gula secukupnya
Lidi
Minyak untuk menumis.
Cara penyediaan:
1. Masak/kukus beras pulut dengan santan cair sehingga separuh masak. Setelah agak sejuk sumbatkan ke dalam sotong. Jangan terlalu penuh/padat, lebih kurang 3/4 badan sotong.
2. Kemudian masukkan kepala sotong dalam sotong tersebut dan sematkan/tutup dengan lidi.
3. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar/tumbuk sehingga wangi. Masukkan cili kisar dan masak sehingga pecah minyak.
4. Masukkan santan dan sotong. Masukkan juga garam dan gula secukupnya.
5. Masak dengan api sederhana sehingga sotong masak dan kuah agak pekat.
Lamb Chop
Resepi Lamb Chop + Whipped Potato
Resepi asal: Potret Kasih
Resepi Sos Marinate
1 ulas bawang putih ( ditumbuk)
1 sudu makan lada hitam ( di tumbuk )
2 sudu besar sos tiram
sedikit garam, gula dan sedikit jus limau
Caranya
Satukan semua bahan.
Lumurkan pada Lamb. Perap semalaman dalam peti sejuk.
Bakar @ grill kepingan daging lamb sehingga masak.
Resepi Kentang Putar ( Mashed Potato)
6-8 biji Kentang ( dikopek kulit, di potong dan di rebus hingga empuk)
1 sudu besar butter
1/2 cawan susu cair
sedikit daun bawang (di potong2)
sedikit lada sulah dan garam
Cara membuatnnya:-
Satukan kentang rebus, butter, garam dan lada sulah kemudian lecek hingga hancur.
Masukkan susu cair. Kacau hingga rata. Kalau rasa- rasa terlalu pekat boleh ditambah sedikit lagi susu atau air masak.
Last sekali masukkan daun bawang yang telah dipotong-potang. Gaul rata dan bolehlah di hidangkan.
Resepi Sos Lamb chop.
1 labu bawang besar ( potong dadu)
1 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum ( ayak dulu takut macam-macam ada dalam tepung)
1 liter air ( lebih kurang dalam 1 jag kecil )
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap (untuk menggelapkan sikit warna sos )
1 sudu makan sos tomato atau sos chili
1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk halus)
1/2 kiub perasa ayam atau daging lembu.
Sedikit garam
Cara membuatnya
Panaskan mentega dalam periuk kemudian tumis bawang besar hingga layu.
Tepung gandum di larutkan dalam air hingga rata kemudian masukkan dalam periuk tumisan tadi.
Coleslaw Yang Sedap (Rasa Serupa / Mirip Macam Coleslaw KFC)
Resepi asal: Encik Nasron
Bahan-bahan
Kobis Putih 1 kg
Lobak Merah 150 gram
Mayonis 200 gram
Susu Tepung Penuh Krim 4 sudu besar
Gula Pasir 5 sudu besar
Garam 1 sudu teh (rata)
Cuka 1 sudu besar
Bekas (plastic container / tupperware) yang mempunyai penutup.
Cara Membuatnya:-
Kobis dan lobak merah dibasuh bersih-bersih dan keringkan. Setelah itu dihiris dan dicincang kecil-kecil.
Masukkan kobis dan lobak merah yang telah dicincang itu ke dalam bekas yang mempunyai penutup. Biarkan sebentar.
Masukkan mayonnis, susu tepung, gula pasir, garam dan cuka ke dalam mangkuk dan kacau sampai betul-betul sebati. Sebaik-baiknya pakai mixer.
Tuangkan ramuan yang dah sebati itu ke dalam sayuran yang telah dicincang itu lalu dikacau sampai betul-betul rata.
Setelah itu, tutup bekas tu dan simpanlah dalam peti sejuk.
Coleslaw anda akan “matang” dan siap untuk disantap selepas 12 jam. Tanda coleslaw dah matang ialah ia berair dan rasanya “smooth”. Tapi kalau tak sabar, nak makan time tu juga, boleh… tiada siapa nak marah!
Nota Tambahan
Kalau tiada cuka, boleh digantikan dengan perahan air limau nipis atau limau kasturi. Kalau tak nak letak terus pun tak apa sebab kemasaman mayonis tu pun dah memadai.
Kalau sesiapa yang gemarkan kemanisan, tambahlah gula lebih sket.
Kalau sesiapa yang sukakan “milky” tambah lebih susu la.
Resepi saya kat atas tu untuk rasa standard. Anda boleh adjust ikut sesuka hati sendiri, lepas tu makan sendiri la.
Kalau makan tak habis, don’t worry, boleh simpan dalam peti sejuk hingga seminggu. Cuma perlukan bekas yang bertutup la. Selamat mencuba!
Thursday, 11 October 2012
Nasi Arab @ Nasi Damsyik
resepi nasi Arab @ Nasi Damsyik..(cara aku yg simple...)
Bahan-bahan:-
3 pot beras brasmati (kalu beras lain pun boleh...)
3 pot beras = 3 pot air
1 helai daun pandan
1/2 ekor ayam..
1 s/b rempah braini + 1 s/b rempah bukhari
rempah 4 beradik..(k.kayu manis,b. pelaga, cengkih,lawang..
minyak masak + 2 sudu minyak sapi..
2 bj bwg besar - hiris nipis..
3 ulas b.putih (blend)
1 inci halia (blend)
5 ulas b.merah (blend)
1 sudu buah kismis (digoreng)
gula n garam
kuib ayam maggi
pewarna kuning..(kalau nak boh laa..kalu tak mau sapa pun tak paksa...kekeke)
cara2:-
beras direndam dulu dlm 1/2 jam dan tos...
1. panas minyak + boh rempah 4 beradik + daun pandan + bawang besar..tumis sampai bawang kuning ..
2. boh bahan2 kisar tumis sampai bau wangi...
3. boh rempah + air sikit..sampai pecah minyak..
4. boh ayam + 1 cawan air dan gula n garam..masak sampai ayam masak..
5. bila ayam dah masak..keluarkan ayam letak tepi dulu..
6. pastu tambahkan 3 pot air atau lebih sikit pun takpa...
7. biar air mendidih baru msk beras n kismis...dan tutup periuk jgn gata2l tangan nak buka2 nanti nasi jadi mentah pasai wap nasi keluar...
masak dengan api pelan dlm 15 minit...pastu baru kacau dan pindah pi periuk rise cooker..dan titik pewarna kuning...
8. ayam tadi kena goreng dulu..tapi jgn lama pasai ayam dah masak tadi...
9.bila nasi dah masak masukkan ayam yg digoreng tadi dlm periuk jadi ayam tu akan sentiasa lembut pasai wap nasitadi ..
10. hidangkan dgn air asam n acar timun...
Tosei
RESEPI TOSEI MAMAK PENANG:
Sumber: Balannambiar.com
BAHAN-BAHAN:
1 cawan kacang tosei (putih).
3 cawan beras / Tepung beras
1 sudu biji Halba/Fenngreek seed)
1 sudu kecil garam.
1 cawan nasi sejuk (untuk mengebukkan tosei dan membantu proses pemerapan)*.
CARA-CARA PENYEDIAAN:
Basuh kacang tosei, beras dan halba dan rendamkan dalam air sekurang-kurang 6 jam. (Pagi rendam, petang mula mengisar dan keesokan pagi anda boleh memasak). nota: sekiranya gunakan tepung beras tidak perlu direndam. Adunkan saja dengan kacang tosai yang telah dikisar.
Kisar bersama nasi sejuk ketiga-tiga bahan tersebut dengan sedikit air. Tentukan kisaran anda jangan terlalu cair . Kisar sehingga halus. Masukkan adunan itu dalam bekas dan peram semalaman. Jangan terlalu lama peram. Adunan akan menjadi bertambah masam. Sekiranya ingin simpan adunan yang berlebihan simpan didalam peti sejuk. Bleh digunakan tiga atau empat hari.
Jangan masukkan garam semasa pemeraman, kerana garam boleh membunuh bakteria semasa proses pemeraman. Adunan tidak menjadi. Biasanya adunan akan bertambah dua kali kuantiti yang asal. Hanya masukan garam semasa mula memasak tosei.
Jika bancuhan adunan anda terlalu pekat, cairkan sedikit dengan menggunakan air sejuk (tap water). Bancuhan tosei boleh diuji kepekatan dengan menggunakan senduk dengan menceduk sedikit adunan. Sekiranya adunan yang baik akan melekat pada permukaan senduk.
Masak tosei sama seperti kaedah membuat ketayap (kuih gulung inti kelapa). Ceduk penuh adunan dengan senduk sederhana dan tuang di kuali tak melekat atau kuali leper (kuali leper permukaannya perlu sapu minyak). Buat putaran sehingga tepung anda menjadi nipis dan bulat. Tutup permukaan tosei dgn penutup. Api dapur perlu sentiasa dijaga. Tosei masak dgn cepat 1-2 minit. Keluarkan tosei anda dan lipat sama rata.
Tosei boleh makan dengan sambal tumis ikan bilis, daging rendang, kari ayam, kari sardin atau dengan kuah dhal. Mamak haji tak galakan makan tosei dengan sambal kelapa seperti di restoren, kerana kelapa punyai kandungan lemak yang tinggi. Sekira ada pengunjung blog ini ingin dapatkan resipi sambal nyior/kelapa e-mail kepada Mamak.
NOTA:
Kalau anda ingin Tosei anda lembut, tambah lebih sedikit kacang tosei.
kalau anda inginkan tosei anda rangup tambahkan lebih sedikit beras atau tepung beras.
Kuah Dalca...
Resepi Dalca:
Bahan-Bahan:
1/2 kg Tulang kambing bhg. rusuk atau tulang Ayam (rangka). di potong ikut selera.
300 gm Kacang Paruppu biasa (Australia). Direbus bersama tulang kambing. Sehingga empuk (45minit). *Jangan sekali simpan kacang paruppu yang belum masak ke dalam peti sejuk…sampai esok pagi anda tidak dapat kacang parrupu itu empuk atau masak. Kalau ingin masak cepat gunakan pressure cooker yang tak ada “pressure cooker” masukan satu sudu kedalam kacang parrupu yang sedang rebus untuk cepat masak.
2 btg karot sederhana. di kupas kulit dan dipotong 45 darjah. tebal 5-8 mm jangan terlalu nipis.
2 biji terung bulat dipotong empat dan dipotong sekali lagi setiap 4 x 2 bahagian. selepas potong tentukan potongan terung ini direndam dalam besin atau mangkuk yg berisi air untuk mengelakan terung menjadi lebab dan kehitaman setelah masak.
1/2 Kg ubi kentang sederhana besar. Kupas kulit dan potong 4 X2 (cara potongan 45 darjah). Rendam ubi dalam mangkok berisi air supaya tidak lebam.
*Pisang Muda kari atau Mangga Muda boleh juga masukkan. Tentukan ia tidak lebam..rahsianya rendam dalam air sehingga digunakan.
1 tsp Jintan Putih.
1 tsp Jintan Manis.
1 tsp Kas-Kas ( dikecualikan).
1 tsp serbuk kunyit.
3 pokok pudina.
3 sudu besar rempah daging.
Bahan untuk dikisar:
1 ulas bawang putih.
3 inci Halia.
1 biji bawang Besar.
Bahan Untuk Menumis:
2 biji bawang besar dihiris .
2 btg kayu manis, cengkih 5, bungan lawang 3, buah pelaga 3. (rempah ratus).
* Bahan kisaran/ blender Bawang putih, halia dan bawang.
Minyak untuk menumis.
Cara-cara membuat:
1. Selepas parrupu telah rebus dan masak seckup (kacang paruppu akan hancur) masukan Karot, Terung dan kentang ke dalam rebusan tadi. Kepekatan Dalca adalah keadaan air yang anda rebus parrupu. Kacang parrupu perlu hancur dan akan memberi kepekatan kuah. Rahsia kepekatan Dalca ialah kacang parrupu masak dan hingga hancur berbentuk paste. Semasa memasak kacang paruppu mestilah pentingkan keadaan kuatiti air yang cukup…dan jangan terlalu banyak air digunakan untuk memasak. Dan jangan pulak biarkan kacang parrupu hangus…kalau hangus…Dalca anda juga Hangus dan tidak boleh digunakkan.
2. Rebusan paruppu kalau perlu tambahkan air dan masukan serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, serbuk kari daging, serbuk kunyit dan kacau serata. Apabila ubi kentang mulai empuk ( cooked). Maka kuah anda sudah telah sedia. Anda boleh masukkan sedikit santan atau susu cair kalau ingin perlemakan kuah anda. Kecilkan api dapur.
3. Tumis semua bahan -bahan seperti di atas dan masukkan dalam rebusan kuah parrupu bersama dengan tulang, ubi , karot dan Terung dan rempah. Jangan hangitkan. Tumis perlu lakukan bermula dengan panaskan minyak, masukkan rempah ratus (kayu manis, bunga lawang…etc) , bila wangi masukkan bahan kisaran…bila wangi masukkan hirisan bawang….bila bawang mula keluarkan bau harum…tutup api dapur dan daun kari. Jangan hangitkan. Masukan garam secukup rasa.
4. Masukam daun pudina dan tutup tudung periok anda. Dalca anda sedia dihidangkan. Kalu anda buka tudung pasti wangian masakan Dalca anda boleh menusuk hidung untuk bangkitkan selera. Selamat cuba. Jangan putus asa setiap kali mencuba masakan nasiq kandaq Pulau Pinang. Anda akan mahir dari satu resipi ke satu resipi.
Sumber: Balannambiar.com
BAHAN-BAHAN:
1 cawan kacang tosei (putih).
3 cawan beras / Tepung beras
1 sudu biji Halba/Fenngreek seed)
1 sudu kecil garam.
1 cawan nasi sejuk (untuk mengebukkan tosei dan membantu proses pemerapan)*.
CARA-CARA PENYEDIAAN:
Basuh kacang tosei, beras dan halba dan rendamkan dalam air sekurang-kurang 6 jam. (Pagi rendam, petang mula mengisar dan keesokan pagi anda boleh memasak). nota: sekiranya gunakan tepung beras tidak perlu direndam. Adunkan saja dengan kacang tosai yang telah dikisar.
Kisar bersama nasi sejuk ketiga-tiga bahan tersebut dengan sedikit air. Tentukan kisaran anda jangan terlalu cair . Kisar sehingga halus. Masukkan adunan itu dalam bekas dan peram semalaman. Jangan terlalu lama peram. Adunan akan menjadi bertambah masam. Sekiranya ingin simpan adunan yang berlebihan simpan didalam peti sejuk. Bleh digunakan tiga atau empat hari.
Jangan masukkan garam semasa pemeraman, kerana garam boleh membunuh bakteria semasa proses pemeraman. Adunan tidak menjadi. Biasanya adunan akan bertambah dua kali kuantiti yang asal. Hanya masukan garam semasa mula memasak tosei.
Jika bancuhan adunan anda terlalu pekat, cairkan sedikit dengan menggunakan air sejuk (tap water). Bancuhan tosei boleh diuji kepekatan dengan menggunakan senduk dengan menceduk sedikit adunan. Sekiranya adunan yang baik akan melekat pada permukaan senduk.
Masak tosei sama seperti kaedah membuat ketayap (kuih gulung inti kelapa). Ceduk penuh adunan dengan senduk sederhana dan tuang di kuali tak melekat atau kuali leper (kuali leper permukaannya perlu sapu minyak). Buat putaran sehingga tepung anda menjadi nipis dan bulat. Tutup permukaan tosei dgn penutup. Api dapur perlu sentiasa dijaga. Tosei masak dgn cepat 1-2 minit. Keluarkan tosei anda dan lipat sama rata.
Tosei boleh makan dengan sambal tumis ikan bilis, daging rendang, kari ayam, kari sardin atau dengan kuah dhal. Mamak haji tak galakan makan tosei dengan sambal kelapa seperti di restoren, kerana kelapa punyai kandungan lemak yang tinggi. Sekira ada pengunjung blog ini ingin dapatkan resipi sambal nyior/kelapa e-mail kepada Mamak.
NOTA:
Kalau anda ingin Tosei anda lembut, tambah lebih sedikit kacang tosei.
kalau anda inginkan tosei anda rangup tambahkan lebih sedikit beras atau tepung beras.
Kuah Dalca...
Resepi Dalca:
Bahan-Bahan:
1/2 kg Tulang kambing bhg. rusuk atau tulang Ayam (rangka). di potong ikut selera.
300 gm Kacang Paruppu biasa (Australia). Direbus bersama tulang kambing. Sehingga empuk (45minit). *Jangan sekali simpan kacang paruppu yang belum masak ke dalam peti sejuk…sampai esok pagi anda tidak dapat kacang parrupu itu empuk atau masak. Kalau ingin masak cepat gunakan pressure cooker yang tak ada “pressure cooker” masukan satu sudu kedalam kacang parrupu yang sedang rebus untuk cepat masak.
2 btg karot sederhana. di kupas kulit dan dipotong 45 darjah. tebal 5-8 mm jangan terlalu nipis.
2 biji terung bulat dipotong empat dan dipotong sekali lagi setiap 4 x 2 bahagian. selepas potong tentukan potongan terung ini direndam dalam besin atau mangkuk yg berisi air untuk mengelakan terung menjadi lebab dan kehitaman setelah masak.
1/2 Kg ubi kentang sederhana besar. Kupas kulit dan potong 4 X2 (cara potongan 45 darjah). Rendam ubi dalam mangkok berisi air supaya tidak lebam.
*Pisang Muda kari atau Mangga Muda boleh juga masukkan. Tentukan ia tidak lebam..rahsianya rendam dalam air sehingga digunakan.
1 tsp Jintan Putih.
1 tsp Jintan Manis.
1 tsp Kas-Kas ( dikecualikan).
1 tsp serbuk kunyit.
3 pokok pudina.
3 sudu besar rempah daging.
Bahan untuk dikisar:
1 ulas bawang putih.
3 inci Halia.
1 biji bawang Besar.
Bahan Untuk Menumis:
2 biji bawang besar dihiris .
2 btg kayu manis, cengkih 5, bungan lawang 3, buah pelaga 3. (rempah ratus).
* Bahan kisaran/ blender Bawang putih, halia dan bawang.
Minyak untuk menumis.
Cara-cara membuat:
1. Selepas parrupu telah rebus dan masak seckup (kacang paruppu akan hancur) masukan Karot, Terung dan kentang ke dalam rebusan tadi. Kepekatan Dalca adalah keadaan air yang anda rebus parrupu. Kacang parrupu perlu hancur dan akan memberi kepekatan kuah. Rahsia kepekatan Dalca ialah kacang parrupu masak dan hingga hancur berbentuk paste. Semasa memasak kacang paruppu mestilah pentingkan keadaan kuatiti air yang cukup…dan jangan terlalu banyak air digunakan untuk memasak. Dan jangan pulak biarkan kacang parrupu hangus…kalau hangus…Dalca anda juga Hangus dan tidak boleh digunakkan.
2. Rebusan paruppu kalau perlu tambahkan air dan masukan serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, serbuk kari daging, serbuk kunyit dan kacau serata. Apabila ubi kentang mulai empuk ( cooked). Maka kuah anda sudah telah sedia. Anda boleh masukkan sedikit santan atau susu cair kalau ingin perlemakan kuah anda. Kecilkan api dapur.
3. Tumis semua bahan -bahan seperti di atas dan masukkan dalam rebusan kuah parrupu bersama dengan tulang, ubi , karot dan Terung dan rempah. Jangan hangitkan. Tumis perlu lakukan bermula dengan panaskan minyak, masukkan rempah ratus (kayu manis, bunga lawang…etc) , bila wangi masukkan bahan kisaran…bila wangi masukkan hirisan bawang….bila bawang mula keluarkan bau harum…tutup api dapur dan daun kari. Jangan hangitkan. Masukan garam secukup rasa.
4. Masukam daun pudina dan tutup tudung periok anda. Dalca anda sedia dihidangkan. Kalu anda buka tudung pasti wangian masakan Dalca anda boleh menusuk hidung untuk bangkitkan selera. Selamat cuba. Jangan putus asa setiap kali mencuba masakan nasiq kandaq Pulau Pinang. Anda akan mahir dari satu resipi ke satu resipi.
Peknga Nyior Kemantan
Sumber:- Blog Resepi Masakanku
Bahan-bahan:
Cara-cara:-
Bahan-bahan:
- 600 gm tepung gandum
- semangkuk isi kelapa muda kemantan
- 1 gelas air kelapa muda
- 2 sb gula
- 1 sk garam
- 2 bj telor
- air masak secukupnya
- minyak utk memasak
Cara-cara:-
- masukan tepung kedlm mangkuk bersama tepung dan gula..
- gaul-gaulkan sebati, pecahkan telor kedlmnya dan gaul lagi sehingga menjadi seperti serbuk roti..
- masukkan air kelapa dan air suam secukupnya dan kacau sehingga sebati..
- adunan sepatutnya cair dan tidak boleh dijemput..
- akhirnya masukan kelapa kemantan dan kacau lagi..
- letakkan kuali canai (pan), sapukan sedikit minyak masak, minyak tidak sepatutnya bergenang..
- letakkan 1 senduk @ 2 senduk..ratakan sehingga menjadi leper..
- sehingga agak keras dibawahnya, terbalikkan segera dan tekan2 supaya adunan menjadi leper..
- setelah agak perang sedikit bolehlah diangkat..
- sedap dimakan dgn kuah dal , gulai ikan, sambal sardin...
Kailan Goreng Ikan Masin
Bahan-bahan:-
- Baby kailan
- sekeping ikan tengiri masam
- 1 bj bawang besar - hiris
- 5 bj cili api- belah dua
- sos tiram
- sos ikan
- panaskan minyak..goreng ikan masin tadi sampai garing..sambil tu pecah2 isi ikan dlm kuali tu jugak..
- masukkan bawang besar dan cili padi- goreng hingga bwg kuning..
- msk sayur kailan , kacau sebentar...
- msk kan sos tiram dan sos ikan..
- tutup kuali...masak sebentar saja.. dlm 3 minit cam tu kot..
- jgn msk lama sangat..nnti sayur layu..tak sedap...
- ok siap...
Ikan Cencaru Sumbat Cabai
Bahan - bahan:-
- 5 ekor ikan cencaru - dibelah belakang..
- 10 bj cili kering
- 2 ulas bwg putih
- 1 bj bwg besar
- sedikit belacan
- kunyit
- sedikit asam jawa
- garam/ gula
- ikan dilumur dgn garam dan kunyit dahulu..
- tumbuk kesemua bahan tadi dan disumbat pada belakang ikan...
- pastu goreng jer...siap
Wednesday, 10 October 2012
Puding Roti + Sos Kastad
Resepi Puding Roti Sos Kastad
Sumber: Enjoy Cooking
Bahan-bahan:-
- 8 - 10 keping roti yg dicarik
- 500 ml susu segar ( boleh diganti dgn susu sejat )
- 4 sb gula
- 2 sb butter
- 2 bj telor
- 1 sb tepung jagung
- kismis @ anggur
- panaskan oven suhu 180c..rendam roti dlm susu lebih kurang 1 jam.. sementara itu pukul gula dgn telor (sy blend saja)
- dlm blender, masukkan juga butter dan tepung, dan kisar lagi..
- sapukan mentega pada loyang..
- tuangkan hasil blender tadi kedlm loyang dan diikuti roti yg direndam tadi..
- taburkan kismis keatas roti dan bakar 20-30 minit bergantung kepada jenis oven @ masak sehingga puding keperangan dan apabila dicucuk dgn lidi, tidak melekat..
SOS KASTAD...
Bahan-bahan:-
- 3 st tepung kastad
- 5 sb gula
- 1 cwn susu sejat
- tepung kastad dibancuh dgn sedikit air.
- masuk gula + sedikit air + susu sejat kedlm periuk masak sehingga mendidih..
- masukan bancuhan tepung kastad, kacau hingga likat..
Nasi Bukhari + Kambing Masak Bahmia
Resepi Nasi Bukhari...
- 3 pot air ..lebih sedikit takpa..
- 3 pot beras Brasmati
- daun pandan - utk menumis..
- minyak sapi + planta
- halia + bwg merah+ bwg putih- utk tumis..
- rempah tumis 4 sekawan..
- 3 bj bwg besar- hiris kasar
- 3 bj tomato - hiris kasar
- 2 sb rempah bukhari @ briyani
- 1/2 cwn susu cair
- sedikit gajus panggang
- sedikit daun ketumbar + daun pudina
- garam / gula..
- panas minyak..masuk daun pandan+ rempah tumis 4 sekawan..bawang merah+ bwg putih..tumis sampai kuning dan wangi..
- masukkan rempah bukhari + sedikit air..masak sampai pecah minyak..
- masuk tomato..masak sampai sedikit hancur..
- masuk beras..kacau2 sedikit..baru msk air..
- biar sampai mendidih..baru msk susu cair, gula+garam..
- last mmsk daun ketumbar dan gajus ..
- masak seperti nasi biasa ..bila dah agak2 kering boleh pindah dlm rice cooker...
Kambing Masak Bahmia..
Bahan-bahannya:-
1 kilo - daging batang pinang
10 biji kacang bendi.
3 paket- rempah kari babas
3 senduk sos tomato..
rempah menumis...4beradik
daun kari
*bahan utk menumis dan utk perap daging..
halia *
bawang putih*
bawang merah*
3 bj tomato-potong kasar
3 bj bawang besar- potong kasar
santan pekat @ Yogart asli..
garam..gula..pak aji..
cara:-
1. daging diperap terlebih dulu..dan goreng sekejap jer dan angkat..
2. goreng bendi dan angkat.
3. panas minyak dan tumis bahan rempah tadi.dan daun kari.dan juga bawang2 tagi termasuk bawang besar..
4. masuk rempah kari..biar sampai pecah minyak..
5. masukkan daging ..buah tomato..tutup periuk ..masak sampai daging empuk..
6. bila daging dah empuk baru masuk sos tomato, santan @ yogart..
7.masak sampai kuah agak-2 pekat... perisakan garam dan gula ...baru masukkan bendi tadi.
.ok siap...sedap makan dgn roti jugak.
Subscribe to:
Posts (Atom)