RESEPI CHAPATI
sumber: http://fzmenu.blogspot.com/2011/10/cara-membuat-chapati.html
1 cawan tepung atta
garam secubit dua
air suam secukupnya
minyak untuk sebatikan doh. *lebihkurang 3 sudu besar*
CARA NAK BUAT CHAPATI:
Satukan tepung atta dengan garam dan air suam, gaul hingga jadi doh yang lembut.
Renjiskan sedikit demi sedikit minyak sampai doh jadi sempurna, agak licin dan dah tak brape melekat di jari.
Perapkan sekejap bawah mangkuk selama 10 - 15 minit.
Mula panaskan kuali leper*kuali kena betul2 panas semasa memasak chapati*
Bahagikan doh pada 8 bebola. Bulat2kan dan leperkan. Celup dua tiga kali dalam tepung attar semasa mencanai *agar tidak melekat di jari/penggelek.
Mulakan memasak chapati dengan api yang kecil.
APA AKAN JADI SEMASA MEMASAK CHAPATI?
Akan kelihatan gelembung2 selepas seminit dua dimasak.
Terbalikkan, biar kelihatan lagi gelembung2 seperti yang mula2 tadi.
Terbalikkan lagi (second round) kemudian tekan2 permukaan chapati dengan sodep... kita boleh nampak chapati pakat2 menggelembung naik.. :)
Terbalikkan yang sebelah lagi (final).
K dah siap, angkat dari kuali.
Chapati yang dah siap disapu dengan sedikit minyak sapi... waktu ni terbit aroma yang wangiii sesangat... :)
Terus mencanai chapati yang seterusnya hingga habis.
Sedia untuk dihidangkan dengan gulai ayam atau kuah sardin.. :))
Akan kelihatan gelembung2 selepas seminit dua dimasak.
Terbalikkan, biar kelihatan lagi gelembung2 seperti yang mula2 tadi.
Terbalikkan lagi (second round) kemudian tekan2 permukaan chapati dengan sodep... kita boleh nampak chapati pakat2 menggelembung naik.. :)
Terbalikkan yang sebelah lagi (final).
K dah siap, angkat dari kuali.
Chapati yang dah siap disapu dengan sedikit minyak sapi... waktu ni terbit aroma yang wangiii sesangat... :)
Terus mencanai chapati yang seterusnya hingga habis.
Sedia untuk dihidangkan dengan gulai ayam atau kuah sardin.. :))
Resepi Sambal Kentang
Bahan-bahan:
6 bj ubi kentang- dipotong bulat
2 sb cili kisar
2 ulas bwg putih-diketuk
1 cawan air panas
1 bj tomato segar- potong nipis
daun bawang/sup
sedikit garam
cara-cara:
. panaskan minyak, tumis bawang putih hingga wangi
. masukkan cili kisar , kacau hingga pecah minyaknya.
. masukkan air panas dan kentang, ditutup tudung periuk.
. dikacau sekali sekala dan ditambah sedikit air hingga ubi kentang empuk..
. bila ubi sudah empuk dan kuahnya agak kering.
.masukkan garam dan perasa.
. masukkan tomato yg dihiris tadi.
. tutupkan api
. hiaskan dgn daun bawang/sup
Resepi Kari Ayam Pakistan Special
Bahan-bahan:
1 ekor ayam- potong 16
1 inci kulit kayu manis
5 bj buah pelaga
1 tangkai daun kari
3 bj bwg besar-hiris halus
5 bj putih - ditumbuk*
1 inci halia - ditumbuk*
2 bj tomato segar-hiris nipis
3 sb serbuk kari ayam
1 sb serbuk masala
1 sb serbuk cili
1 sb serbuk kunyit
1 cawan yogurt
air panas secukupnya
garam/ kuib ayam
Cara-cara:-
- panaskan minyak, gorengkan ayam separuh masak- angkat ketepikan...
- dengan menggunakan sedikit minyak yg sama, tumiskan kulit kayu manis, buah pelaga dan daun kari hingga wangi.
- masukkan semua bawang besar yg dihiris, bawang putih dan halia, kacau hingga bawang tadi kuning dan layu..
- masukkan kesemua rempah-rempah tadi, tambah sedikit air, kacau hingga pecah minyaknya..
- masukkan air panas utk kuah, kalau nak kuah banyak boleh tambahkan air lagi, biar sampai kuah mendidih..
- masukkan ayam yg digoreng tadi, tomato yg dihiris dan juga yogurt..
- biarkan mereneh sekejab, perasakan dgn garam mengikut selera...