Gulai ikan seludu dgn ubi kayu, ini pun salah satu resepi yg arwah mak akak suka masak.. sedap sangat , terasa lemak ubi kayu tuu dan pedas kuah gulai.. dulu masa akak bdk2, lepas arwah mak masak saja gulai ni, terus akak ratah semangkuk cam tu jer, puas makan ubi ni time panas2 camtu, ubi kayu ni biasanya akan menyerap kuah, jadi harus dimasak sedikit cair dan kuahnya kenalah buat lebih sikit...
Ubi Kayu ni pulak akak beli kat market pagi tadi, sekilo cuma Rm 2.00 jer..empuk elok isinya, tapi yg takut tu ada juga ubi kayu yg tak empuk...isi keras pulak tuu..pernah sekali akak terkena..manalah kita tahukann..benda dok kat dalam...
...Resepi Gulai Ikan Seludu dgn Ubi Kayu...
- sebelah kepala ikan seludu dipotong 3
- 3 keping isi ikan seludu
- 3 ketul ubi kayu - dipotong kecil
- 5 ulas bwg merah
- 3 ulas bwg putih
- 1 sk halba campur
- 2 helai daun kari
- 2 labu bwg besar
- 1 inci halia
- 2 paket rempah ikan
- 1/2 cwn air asam jawa
- santan cair
- santan pekat
cara-cara:-
- panaskan minyak, tumis bwg merah, bwg putih, halba campur dan daun kari hingga wangi.
- masukkan rempah kari dgn sedikit air, masak hingga pecah minyak.
- masukkan bwg besar dan halia yg telah ditumbuk halus, kacau sebati..
- masukkan ubi kayu tambah dgn sedikit santan cair dan tutup periuk masak hingga ubi 1/2 empuk..
- masukkan santan pekat , biar hingga mendidih, baru masukkan air asam jawa..
- last masukkan ikan....
- masak hingga ubi kayu empuk..
No comments:
Post a Comment