Masak lemak putih labu manis, lama sudah tak makan masakan ni, orang tua2 kata labu ni berangin.. jgn makan selalu, kalau tak tahan nanti bisa2 satu badan, org dlm pantang pun tak boleh makan labu , kadang2 tu apa yg org tua2 kata ada betuinyakann...
Labu ni akak beli kat tepi jalan, jalanraya Sidam-Padang Serai masa balik dari kenduri kawin rumah adik ipar hari tu, dia org jual berlonggok2 kat tepi jalan tu, geramnya akak tengok, akak beli sebiji jer..tu pun dah 2,3 hari dah, hari ni baru nak masak, makan dgn ikan pekasam goreng kunyit.. sedap nii... jom kite layan resepi...
...Resepi Masak Lemak Putih Labu Manis...
Bahan-bahan:-
- 1/2 biji labu- potong kecil
- 2 helai daun salam
- santan cair
- santan pekat
- sedikit ikan bilis
- sedikit udang hidup
- 2 ulas bwg putih
- 3 ulas bwg merah
- 1 sk lada hitam
- 1 bj cili merah- potong serong
- garam dan perasa
- tumbuk kasar bwg merah, bwg putih , lada hitam dan ikan bilis..
- sediakan periuk, masukkan bahan tumbuk tadi, daun salam, labu, udang hidup dan santan cair, masak dengan api sederhana sehingga santan mendidih..
- tambah santan pekat dan cili merah yg dipotong serong..
- perasa dgn garam...
No comments:
Post a Comment