Ikan Siakap masak asam pedas, yummy..sedap sungguh makan dengan nasi panas2..resepi dari mak mertuaku org melaka..bagus jugak kalau makan rebus2 cam nikan... kalau asyik makan santan hari2 pun tak elok utk kesihatankann...
...Resepi Ikan Siakap Asam Pedas Melaka...
Bahan-bahan:-
- 1 ekor ikan siakap
- 1 sk halba
- 20 bj cili kering
- 1 bj bwg besar
- sedikit belacan
- 5 ulas bwg merah
- 3 ulas bwg putih
- asam jawa
- daun selom
- garam
cara-cara:-
- cili kering dipotong kecil dan direndam dlm air panas kemudian diblend bersama bwg besar dan belacan...
- panaskan minyak tumis bwg merah, bwg putih dan halba sehingga wangi..
- masukkan cili blend tadi tumis hingga pecah minyak..
- masukkan air asam jawa dan air jugak, agak2 utk kuahnya, jgn terlalu pekat dan terlalu cair...
- masak hingga mendidih, baru masukkan ikan..
- last masukkan daun kesom dan perasa dgn garam..
No comments:
Post a Comment