Sunday, 16 December 2012

Ikan Baung Sambal Tumis Berlengkuas


...Resepi Ikan Baung Sambal Tumis Berlengkuas...

Bahan-bahan:

2 ekor ikan baung
20 bj cili kering
1 labu bwg besar
2 inci lengkuas
3 btg serai
5 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 pelepah daun kari
sedikit air asam jawa
gula/ garam



Cara-cara:-

1. ikan baung dipotong dan dicuci bersih dgn air limau nipis dan garam.
2. cili kering, serai, lengkuas , bwg besar - semuanya diblend

3. panaskan minyak tumis bawang merah , bawang putih dan daun kari hingga kuning.
4. masukkan bahan blend tadi dan sedikit gula masak sampai pecah minyak.
5. masukkan air asam jawa, jika perlu boleh tambah sedikit air lagi , masak sampai mendidih baru masukkan ikan dan perasakan dgn garam dan gula..

selamat mencuba




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...