Diatas permintaan anak2, maka ibu dengan bersusah payah menyiapkannya.. taraa dah siap.. mai makan anak-anakku...Cheesy Wedges ..ummpp sedapnya ..terima kasih kepada tuan punya resepi ni..lepas ni rasa tak payah pi makan kat KFC dah.. huhuhu dah pandai buat sendiri...
sumber:-rosyur.blogspot
WEDGES
4 biji kentang (jenis kulit merah lebih gebu) -guna 1/2 kg kentang Russet
air untuk merebus - letak 1 cawan
4-5 camb tepung berperisa -pakai 1/2 cawan serbuk goreng ayam
1 camt serbuk cili atau serbuk lada sulah (jika suka) -letak 1 sudu besar
minyak utk menggoreng
Potong berbaji (wedges) kentang (tak perlu kupas kulitnya). Untuk 1 biji boleh dapat 6-8 keping.
Jerang air hingga mendidih. Masukkan garam dan kentang.
Rebus hingga empuk. Angkat dan toskan.
Letak di dalam mangkuk besar. Gaul dengan tepung berperisa dan serbuk cili.
Sebelum keemasan seluruhnya, angkat sebentar dan biar 1 minit (supaya minyak panas semula) kemudian baru masukkan wedges ke dalam minyak, balik-balikkan selalu kemudian baru diangkat dan disejatkan.
Ini akan membuat wedges lebih rangup dan isinya cair di dalam mulut....!
Sos Keju Mustard
Bahan-bahan:
2 camb mentega
2 camb tepung gandum
¼ camt garam
Sedikit serbuk lada sulah
1 cawan susu segar
1/3 cawan keju Cheddar, diparut -letak cheesedale + mozarella
½ camt mustard (jenis kering, dlm tin) ~ mustard powder -letak sos mustard
Sedikit serbuk bawang putih - tak ada ni
* akak tambah sedikit pewarna oren..
Cara membuat:
1. Cairkan mentega atas api sederhana perlahan.
2. Masukkan tepung, kacau 1 minit.
3. Bubuh garam dan serbuk lada sulah.
4. Perlahan-lahan tuangkan susu.
5. Kacau atas api perlahan hingga sos pekat.
6. Masukkan keju, mustard dan serbuk bawang putih.
7. Kacau selalu hingga keju cair. Jangan sampai mendidih. Angkat.
No comments:
Post a Comment