Sunday, 9 December 2012

Rendang Pucuk Ubi


Rendang Pucuk Ubi.. sebelum ni tak pernah makan pun, buatnya lagilah tak pernah, tengok dlm blog masak-masak , dah ramai yg buat dan  kata sedap... teringin la pulak, nak cubalah... ok.. kita pergi pasar dulu cari bahan2nya... apala sangatkan.. cari pucuk ubi...seikat cuma Rm 1.00 jer...



Taraaa..dah siap...sedap bangat dong, bibik yg paling suka... akak makan dengan nasi himpit segera,  siTasha pun cakap sedap..dia kata rasa cam daging jer mama..yer kerr ??? pasni raya mama tak yah beli daging dah buat rendang... kita makan pucuk ubi jer,, nakk !!!


 ...Resepi Rendang Pucuk Ubi...

Sumber 1:- Izah Daut
Sumber 2:- Mamawandiha.blogspot



Bahan-bahan:-

- 2 ikat pucuk ubi-ambil yg muda,bersihkan dan ketepikan 
- santan dari 3 biji kelapa atau santan segar rm 4 
- 5 ulas bawang kecil dihiris
- 2 batang serai dititik
- Segenggam besar ikan bilis 
- 1 senduk cili api yang telah di kisar halus bersama kunyit hidup
- Garam secukup rasa
- 2 keping asam gelugur


* akak tambah 3 sb kerisik

* akak tambah 2 helai daun kunyit- hiris halus
* akak tambah 2 helaidaun limau purut- hiris halus


Cara penyediaan:-

1. sediakan kuali,masukan santan, serai, garam, ikan bilis, bawang, asam keping dan cili api yang telah di kisar.
2. Kacau sentiasa supaya tidak melekat dgn api yang sederhana. Bila santan sudah mengeluarkan minyak dan hampir kering baru masukkan pucuk ubi dan kecilkan api. Kacau hingga pucuk ubi garing.


cara akak:-
*  pucuk ubi - diramas dgn garam kasar dan air terlebih dahulu utk menghilang rasa pahitnya pastu baru dimasak cam biasa...






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...