Tuesday 9 October 2012

Perut Masak Lemak Cili Api



Al-kisahnya..akak ni org Kedah tulen tauu, kawin dgn orang Nogeri, dah jodohkan ...ibarat ikan dilaut, asam didarat, dlm periuk bertemu jua..eehh pandainya aku.. akak ni masa anak dara dulu tak berapa  suka makan masak2 lomak ni.. bukan selera akaklah..al-maklumlah tekak org kedah ni hari2 mau makan gulai..gulai.. gulai..
tapi nk buat cam manakan , my husben suka benor makan masak lomak ni.. so kenalah den belajar masak lomak dgn mak mertua den, lama kelamaan.. den pon suko makan jugok.... 


Resepi Masak Lemak Perut Cili Api


Bahan-bahan:-
  • 1 kilo perut lembu
  • 1 gengam cili api
  • 1 inci kunyit hidup
  • sedikit kunyit serbuk
  • 3 btg serai - diketuk
  • santan pekat dan cair dari 1 biji kelapa
  • 1 helai daun kunyit- hiris halus
  • garam
Cara-cara:-
  1. perut lembu tu dicuci bersih2, dan direbus hingga empuk..kalau nak cepat guna saja pressure cooker, bila dah masak , dibuang airnya kemudian dipotong kecil.
  2. cili api dan kunyit hidup ditumbuk hingga halus..
  3. masukkan kedlm periuk perut tadi, cili ,kunyit, serbuk kunyit , serai dan santan cair..masak sampai mendidih.
  4. pastu masukkan santan pekat tadi sedikit demi sedikit ..
  5. last masukkan daun kunyit dan garam..
selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...