| paling sedap.. pes Tomyam jenis ini..tapinya susah sikit nak dapat kat M,sia ni... | 
RESEPI STEAMBOAT TOMYAM
Resepi Kuah Tomyam
- 2 ketul rangka ayam
 - 1 liter air
 - 3 btg serai - ketuk
 - 3 ulas bwg putih - ketuk
 - 1 labu bawang besar - belah 8
 - 10 bj cili api - ketuk
 - 3 bj tomato - belah 4
 - 5 helai daun limau purut - dicarik
 - 3 bj limau nipis - perah ambil jus
 - 2 senduk besar pes tomyam seafood
 - 3 sb susu cair
 - sedikit daun ketumbar + akar sekali
 - garam/gula/aji
 
- rangka ayam dipotong kecil, kemudian direbus dlm periuk dgn 1 liter air sampai mendidih, kemudian tapis, buang rangka ayam..simpan air rebusan itu.
 - Masukkan air rebusan tadi kedlm periuk lain, masukkan serai, bawang putih, bwg besar , pes tomyam dan susu cair...
 - bila dah mendidih baru masukkan daun limau , cili padi , tomato, air limau nipis, daun ketumbar..perasa dgn garam dan gula..
 

No comments:
Post a Comment