Wednesday 10 October 2012

Puding Roti + Sos Kastad



Resepi Puding Roti Sos Kastad
Sumber: Enjoy Cooking


Bahan-bahan:-
  • 8 - 10 keping roti yg dicarik
  • 500 ml susu segar ( boleh diganti dgn susu sejat )
  • 4 sb gula
  • 2 sb butter
  • 2 bj telor
  • 1 sb tepung jagung
  • kismis @ anggur
cara-2:-
  1. panaskan oven suhu 180c..rendam roti dlm susu lebih kurang 1 jam.. sementara itu pukul gula dgn telor (sy blend saja)
  2. dlm blender, masukkan juga butter dan tepung, dan kisar lagi..
  3. sapukan mentega pada loyang..
  4. tuangkan hasil blender tadi kedlm loyang dan diikuti roti yg direndam tadi..
  5. taburkan kismis keatas roti dan bakar 20-30 minit bergantung kepada jenis oven @ masak sehingga puding   keperangan dan apabila dicucuk dgn lidi, tidak melekat..

SOS KASTAD...

Bahan-bahan:-
  • 3 st tepung kastad
  • 5 sb gula
  • 1 cwn susu sejat
cara-cara:-
  1. tepung kastad dibancuh dgn sedikit air.
  2. masuk  gula + sedikit air + susu sejat kedlm periuk masak sehingga mendidih..
  3. masukan bancuhan tepung kastad, kacau hingga likat..
selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...