Resepi Puding Roti Sos Kastad
Sumber: Enjoy Cooking
Bahan-bahan:-
- 8 - 10 keping roti yg dicarik
 - 500 ml susu segar ( boleh diganti dgn susu sejat )
 - 4 sb gula
 - 2 sb butter
 - 2 bj telor
 - 1 sb tepung jagung
 - kismis @ anggur
 
- panaskan oven suhu 180c..rendam roti dlm susu lebih kurang 1 jam.. sementara itu pukul gula dgn telor (sy blend saja)
 - dlm blender, masukkan juga butter dan tepung, dan kisar lagi..
 - sapukan mentega pada loyang..
 - tuangkan hasil blender tadi kedlm loyang dan diikuti roti yg direndam tadi..
 - taburkan kismis keatas roti dan bakar 20-30 minit bergantung kepada jenis oven @ masak sehingga puding keperangan dan apabila dicucuk dgn lidi, tidak melekat..
 
SOS KASTAD...
Bahan-bahan:-
- 3 st tepung kastad
 - 5 sb gula
 - 1 cwn susu sejat
 
- tepung kastad dibancuh dgn sedikit air.
 - masuk gula + sedikit air + susu sejat kedlm periuk masak sehingga mendidih..
 - masukan bancuhan tepung kastad, kacau hingga likat..
 

No comments:
Post a Comment