Thursday, 11 October 2012

Nasi Arab @ Nasi Damsyik



resepi nasi Arab @ Nasi Damsyik..(cara aku yg simple...)

Bahan-bahan:-
3 pot beras brasmati (kalu beras lain pun boleh...)
3 pot beras = 3 pot air
1 helai daun pandan
1/2 ekor ayam..
1 s/b rempah braini + 1 s/b rempah bukhari
rempah 4 beradik..(k.kayu manis,b. pelaga, cengkih,lawang..
minyak masak + 2 sudu minyak sapi..
2 bj bwg besar - hiris nipis..
3 ulas b.putih (blend)
1 inci halia (blend)
5 ulas b.merah (blend)
1 sudu buah kismis (digoreng)
gula n garam
kuib ayam maggi
pewarna kuning..(kalau nak boh laa..kalu tak mau sapa pun tak paksa...kekeke)

cara2:-
beras direndam dulu dlm 1/2 jam dan tos...
1. panas minyak + boh rempah 4 beradik + daun pandan + bawang besar..tumis sampai bawang kuning ..
2. boh bahan2 kisar tumis sampai bau wangi...
3. boh rempah  + air sikit..sampai pecah minyak..
4. boh ayam + 1 cawan air dan gula n garam..masak sampai ayam masak..
5. bila ayam dah masak..keluarkan  ayam letak tepi dulu..
6. pastu tambahkan  3 pot air atau lebih sikit pun takpa...
7. biar air mendidih baru msk beras n kismis...dan tutup periuk jgn gata2l tangan nak buka2 nanti nasi jadi mentah pasai wap nasi keluar...
masak dengan api pelan dlm 15 minit...pastu baru kacau dan pindah pi periuk rise cooker..dan titik pewarna kuning...
8. ayam tadi kena goreng dulu..tapi jgn lama pasai ayam dah masak tadi...
9.bila nasi dah masak masukkan ayam yg digoreng tadi dlm periuk jadi ayam tu akan sentiasa lembut pasai wap nasitadi ..
10. hidangkan dgn air asam n acar timun...


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...